Kōmeitō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kōmeitō
LandJapan
Leder(e)Natsuo Yamaguchi
GeneralsekretærYoshihisa Inoue
Grunnlagt7. november 1998
ForgjengerKōmeitō
HovedkvarterMinami-Motomachi
IdeologiEngasjert buddhisme sosialkonservatisme sosialliberalisme
Politisk posisjonSentrum, sentrum-høyre
ReligionSoka Gakkai International
Nettstedwww.komei.or.jp (ja)
www.komei.or.jp (en)

Kōmeitō (japansk: 公明党, «rent styre») er et politisk parti i Japan som opprinnelig ble grunnlagt i 1954 på prinsippene om nichirenbuddhisme. Særlig i begynnelsen ble partiet holdt for å være den politiske fløyen av den buddhistiske bevegelsen Sōka Gakkai.[1][2] Kōmeitō har blitt karakterisert som et sosialkonservativt, sentrumsorientert og pasifistisk parti. Kōmeitōs erklærte formål er å fremme «en politikk basert på en humanisme, som behandler menneskeliv med den ytterste respekt og omsorg».[3]

Kōmeitō går blant annet inn for å redusere sentralforvaltningen og byråkratiet, bekjempe korrupsjon i offentlig forvaltning, og øke autonomien til Japans prefekturer. Kōmeitō er erklærte pasifister og motstandere av kjernefysiske våpen.[4]

Det opprinnelige partiet ble stiftet som Kōmei Seiji Renmi i 1962, og tok navnet Kōmeitō i 1964, men de første medlemmene av Sōka Gakkai ble valgt inn i Overhuset i Japans riksdag som partiuavhengige allerede i 1956. I 1994 ble partiet splittet, så «det gamle Kōmeitō» fortsatte som egen gruppering, mens «det nye Kōmeitō» gikk inn i valgforbundet Shinshintō. Shinshintō var et forsøk på å samle opposisjonen til Japans liberaldemokratiske parti. Da Shinshintō gikk i oppløsning i desember 1997, delte Kōmeitō-fraksjonen der seg i Det nye fredspartiet og Reimeiklubben (i Overhuset). Reimeiklubben gikk inn i Det nye fredspartiet i januar 1998. I november 1998 slo «det gamle Kōmeitō» og Det nye fredspartiet seg sammen til det nåværende partiet Kōmeitō. Siden 1999 har Kōmeitō samarbeidet med Japans liberaldemokratiske parti. Velgerdemografien til de to partiene sammenfaller delvis; de har høyere funksjonærer, landsbygdsfolk og religiøse ledere som kjernevelgere.

Ledere[rediger | rediger kilde]

(Det gamle) Kōmeitō (1964–1998)
Det nye fredspartiet (1998)
Reimeiklubben (1998)
(Det nye) Kōmeitō (1998–)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Okuyama, Michiaki (2010). «Soka Gakkai as a Challenge to Japanese Society and Politics». Politics and Religion Journal (1). 
  2. ^ Matsutani, Minoru (2. desember 2008). «Soka Gakkai keeps religious, political machine humming». The Japan Times (engelsk). Besøkt 19. november 2019. 
  3. ^ Fisker-Nielsen, Anne Mette (2012). Religion and Politics in Contemporary Japan: Soka Gakkai Youth and Komeito. Routledge. s. 32 og 86. 
  4. ^ «Platform». Kōmeitō. 1998. Besøkt 3. desember 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]