Kåfjorden (Alta)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåfjorden
Kafjord.jpg
LandNorge Norge
Kart
Kåfjorden
69°56′20″N 23°01′43″Ø

Kåfjorden

Kåfjorden[1] (nordsamisk Gávvuotna) er den innerste fjordarmen av Altafjorden i Alta kommune i Finnmark. Kåfjorden strekker seg drøye syv kilometer i sørvestlig retning, fra innløpet mellom Auskarnes i nordvest og Saltvikneet i sørøst, like vest for selve Alta. Fjorden består av tre deler, (ytre) Kåfjord til Straumen, (indre) Kåfjord (nordsamisk Njoammelgohppi) til Innerstrømmen og Kåfjordbotn innenfor denne igjen.

Den ytre delen av Kåfjord forgrenes i to deler av Simanes, hvor den sydlige grenen ender i Kvenvika og hovedarmen fortsetter mot sydvest inn til Strømmen mellom Strømsnes i nordvest og Langstrømsnes i sydøst. Avstanden fra innløpet til Strømmen er 4,2 km, og dybden opptil 67 meter. Den indre delen til Innerstraumen er 2,4 km lang og dypden opptil 33 m. Utløpet av Mathiselva (samisk Gávvávŋŋejohkka) ligger på østre bredd. Den innestre delen, Kåfjordbotn, er både den korteste med ca 0,8 km og den grunneste med opptil 5 m dybde.

Bygdelag rundt fjoden er Kvenvik, sydøst for ytre del av Kåfjorden, og Kåfjord som ligger vest for den indre delen av fjroden. Innerst i Kåfjordbotn ligger Borani.

Kåfjord var under krigen den største marinebasen tyskerne hadde utenfor Tyskland. Her var det 15-20 000 tyske soldater stasjonert. Slagskipet «Tirpitz» lå ankret opp her fra mars 1943 til oktober 1944. Det finnes nå et Tirpitz-museum her.

E6 følger vestre side av den ytre delen og krysser fra 2013 fjorden over Kåfjord bru ved Strømmen, og fortsetter inn Sáhkkobátnitunnelen. Tidligere gikk hovedveien videre innover og krysset fjorden ved Innerstrømmen, dette er nå en del av Fylkesvei 18 (Finnmark)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kåfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]