Jørgen Ottesen Brahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørgen Ottesen Brahe
Født19. feb. 1554Rediger på Wikidata
Knudstrup
Død4. feb. 1601Rediger på Wikidata (46 år)
Tosterup slott
FarOtte Thygesen Brahe
MorBeate Clausdatter Bille
SøskenSophie Brahe
Axel Ottesen Brahe
Steen Brahe til Knudstrup
Tycho Brahe
Knud Brahe
NasjonalitetDanmark
Inskripsjonstavle på kirken til minne om Jørgen Brahe til Tostrop og hans kone Ingeborg Pasberg til Gunnerstrups gjenoppføring av Tostrup kirke.

Jørgen Ottesen Brahe til Tostrup og Gundestrup (født 19. februar 1554Knudstrup i Skåne, død 4. februar 1601 på Gundestrup, også i Skåne) var en dansk adelsmann av den fornemme Brahe-slekten.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Otte Thygesen Brahe til Knudstrup og Beate Clausdatter Bille, samt bror til Tycho og Sophie Brahe. Fra 1577 var han i et par år hoffjunker ved det danske hoff og deltok deretter i kort tid i krigene i Nederlandene. I 1580 giftet han seg med Ingeborg Nielsdatter Parsberg, hvormed han fikk Gundestrup, hvor han bygget nytt i 1570-årene.

Ved kong Jakob VI av Skottland og hans frue Anne av Danmarks bryllupsreise med besøk på Varberg slott, er det Jørgen som har ansvaret for det kongelige besøk og deres ferden igjennom lenet, og videre til Skottland.[1]

Han var fra 1588 til 1591 lensmann på Landskrone slott hvor han lot oppføre en bolig innenfor murene, og fra 1590-98 på Varberg. Han mottok relativt små forleninger, men avsto dog en gård han eide i Helsingør til kronen.

I 1598 utbedret han Tostrup slott, og bygget opp igjen Tostrup kirke som var blitt rasert i Den nordiske syvårskrig. Han fikk også innrettet et slektsmausoleum til familien, men kom aldri selv til å ligge i det.

Han døde av pest i 1601 sammen med sin kone på Gundestrup, samme år som Tycho Brahe døde i Prag. Selv om hun først døde et par måneder etter ham, ble de gravlagt samme dag i Allerum kirke ved Gundestrup. Deres eneste overlevende barn, sønnen Tønne Brahe, falt i 1611 under Kalmarkrigen, bare 20 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wallin, Curt: Anders Bing och Anne Galt, Bokförlaget Österleniana, 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]