Justin Francis Rigali

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Justin Francis Rigali
Justin cardinal rigali.jpg
Født19. april 1935 (84 år)
Los Angeles
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, Gregoriana, Catholic University of America
Beskjeftigelse Teolog, diplomat, katolsk prest
Nasjonalitet USA

Coat of arms of Justin Francis Rigali.svg

Justis Francis Rigali (født 19. april 1935 i Los Angeles i USA) er en av den katolske kirkes kardinaler, og tidligere erkebiskop av Philadelphia.

En av hans søstre er nonne, og hans bror Norbert er jesuittprest. Justin studerte filosofi og teologi på erkebispedømmets Los Angeles' seminarer Los Angeles College, Our Lady Queen of Angels Seminary i San Fernando, St. John's College og St. John's Seminary i Camarillo. Han ble presteviet for erkebispedømmet Los Angeles i 1961. Deretter var han hjelpeprest i sognet Saint Raymond i Downey. Senere i 1961 begynte han på North American College i Roma og begynte studier i kirkerett ved det pavelige universitet Gregoriana. Der tok han i 1964 doktorgraden i kirkerett. Han var hjelpeprest i Peterskirken i 1962 under de to første sesjonene i Andre Vatikankonsil (1962–65). Sommeren 1964 var han hjelpeprest i sognet St. Madeleine's i Pomona i erkebispedømmet Los Angeles.

I 1964 ble han tilknyttet den engelskspråklige avdelingen i Vatikanets Statssekretariat. Han studerte samtidig ved Vatikanets diplomatskole, og ble fra 1966 tilknyttet det pavelige diplomati i Madagaskar. Han vendte i 1970 tilbake til Roma og ble utnevnt til direktør for den engelskspråklige avdelingen i statssekretariatet. Han ble også engelskoversetter for pave Paul VI (1963–78), som han fulgte på reisen til Iran, Dacca (da i Øst-Pakistan), Filippinene, Australia, Samoa, Amerikansk Samoa, Indonesia, Hongkong og Sri Lanka (da Ceylon). Han fulgte også pave Johannes Paul II på flere utenlandsreiser, inkludert dem til USA i 1979 og 1987.

Han ble i 1985 utnevnt til president (rektor) for Det pavelige kirkeakademiet (den pavelige diplomatskolen) og til titularerkebiskop. Han var den første ikke-italienske lederen for akademiet i dets 284 år lange historie.

Han ble i 1989 utnevnt til sekretær for Bispekongregasjonen i Vatikanet, og i 1990 dessuten til sekretær for kardinalkollegiet.

Han ble i 1994 utnevnt til erkebiskop av St. Louis i USA. Han viste sin interesse for unge mennesker som Kirkens fremtid gjennom en ny vekt på ungdomstjeneste i erkebispedømmet. Han var en aktiv fremmer av kall til preste- og ordensliv og en sterk tilhenger av eukaristisk tilbedelse for alle sognene i erkebispedømmet. Han ble i 2003 utnevnt til erkebiskop av Philadelphia.

Han ble kreert til kardinal i oktober 2003.

Han gikk av med pensjon som erkebiskop av Philadelphia 19. juli 2011, og ble etterfulgt av Charles Chaput.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]