Jurassic World: Fallen Kingdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jurassic World: Fallen Kingdom
Generell informasjon
SjangerEventyr / Science fiction
Utgivelsesår2018
Prod.landUSA
Lengde2 t. 8 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiJ.A. Bayona
ProdusentBelén Atienza
Frank Marshall
Patrick Crowley
ManusforfatterColin Trevorrow
Derek Connolly
MusikkMichael Giacchino
SjeffotografÓscar Faura
KlippBernat Vilaplana
Foran kamera
Hovedrolle(r)Chris Pratt
Bryce Dallas Howard
BirollerRafe Spall
Justice Smith
Daniella Pineda
James Cromwell
Toby Jones
Ted Levine
B. D. Wong
Isabella Sermon
Geraldine Chaplin
Jeff Goldblum
Annen informasjon
BudsjettUSD 170 millioner
Prod.selskapAmblin Entertainment
Universal Pictures
Legendary Entertainment
Perfect World Pictures
Premiere21. mai 2018 (Madrid)
8. Juni 2018 (Norge)
22. juni 2018 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jurassic World: Fallen Kingdom er en amerikansk science fiction- og eventyrfilm fra 2018 regissert av J.A. Bayona. Manus er ved Colin Trevorrow og Derek Connolly. Handlingen er en videreutvikling av tema i Michael Crichtons bok Jurassic Park (filmatisert i 1993). De ledende rollene innehas av Chris Pratt og Bryce Dallas Howard, mens Jeff Goldblum har en lite birolle.

Fallen Kingdom er den femte filmen i Jurassic Park-serien og den andre i Jurassic World-serien. Handlingen foregår tre år etter Jurassic World (2015) og er forøverig en forløper til den siste filmen i World-trilogien, som forventes sommeren 2021.

Den har fått 48 % Rotten Tomatoes,[1] noe som er det dårligst resultatet av alle de fem Jurassic-filmene.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Rett etter hendelsene i Jurassic World ankommer en gruppe leiesoldater frem til den forlatte Isla Nublar for å samle inn DNA fra et kadaver av Indominus rex i bunnen av parkens lagune. Laget unnslipper så vidt fra øya, etter angrep fra en Mosasaurus og en Tyrannosaurus Rex. Tre år senere diskuterer en høring i det amerikanske senatet i Washington, D.C. en sak om dinosaurer skal reddes før et nært forestående vulkan-utbrudd ved Isla Nublar. I mellomtiden har Jurassic Worlds tidligere operasjonsleder, Claire Dearing, etablert organisasjonen "Dinosaur Protection Group" i forsøk på å redde alle dyrene.

Etter at senatet har bestemt seg for et forsøk på å redde dyrene på øya, innkaller Hammonds tidligere partner, Sir Benjamin Lockwood, Claire til hans eiendom i Nord-California. Lockwood og hans medhjelper, Eli Mills, avslører en plan om å flytte all dyrene til et nytt øy-reservat. Men de behøver hjelp fra Claire for å lokalisere de forskjellige skapningene, særlig Blue, den siste gjenlevende Velociraptor. Claire rekrutterer også Owen Grady (spilt av Chris Pratt) tidligere Velociraptor-trener fra Jurassic World, for å hjelpe dem.

På Isla Nublar aktiverer Claire og tidligere tekniker Franklin Webb et sporingssystem. Owen, veterinær Zia Rodriguez, og en gruppe leiesoldater ledet av Ken Wheatley, sporer opp og finner Blue, og tar dinosauren i bakhold med en beroligende pil. I stedet for å bli flyttet til en ny øy, blir de fangede dinosaurene transportert til Lockwood-eiendommen, hvor Lockwoods foreldreløse barnebarn Maisie overhører Mills og auksjon-ansvarlig Mr. Eversoll som i hemmelighet planlegger å auksjonere dinosaurer på en svartebørs.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Chris Pratt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 30. august 2019. 
  2. ^ «Jurassic Park». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]