Jurassic World

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jurassic World
Generell informasjon
SjangerEventyr / Science fiction
Utgivelsesår2015
Prod.landUSA
Lengde2 t. 4 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiColin Trevorrow
ProdusentFrank Marshall
Patrick Crowley
ManusforfatterDerek Connolly
Colin Trevorrow
MusikkJohn Williams
Michael Giacchino
SjeffotografJohn Schwartzman
KlippKevin Stitt
Foran kamera
MedvirkendeChris Pratt
Bryce Dallas Howard
Vincent D'Onofrio
B.D. Wong
Irrfan Khan
Annen informasjon
BudsjettUSD 150 millioner
Prod.selskapUniversal Pictures
Amblin Entertainment
Legendary Entertainment
Dentsu
Fuji Television Network
The Kennedy/Marshall Company
Premiere29. mai 2010 (Paris)
9. juni 2010 (Hollywood)
10. juni 2010 (Kina)
12. juni (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jurassic World er en amerikansk science fiction- og eventyrfilm fra 2015. Dette var den fjerde filmen i Jurassic Park-filmserien, etter Jurassic Park fra 1993, Den tapte verden (fra 1997) og Jurassic Park III (fra 2001).

Filmen fikk blandet til god mottakelse av kritikerne, og ble en stor publikum-suksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

To brødre, Zach og Gray Mitchell, besøker Jurassic World, en dinosaur-temapark som ligger på Isla Nublar, som deres tante Claire Dearing er operasjonsleder for. Claire tildeler sin assistent Zara som guide for de to guttene, men de sniker seg unna guiden for å utforske parken på egen hånd. Samtidig er tidligere militær veteran og etolog Owen Grady opptatt med å trene en kvartett av Velociraptors bestående av Blue, Echo, Delta og Charlie, og samtidig forske på rovdyrenes intelligens.

Basert på rovfuglenes evne til å følge kommandoer, tror sjefen Vic Hoskins at rovdyrene kan brukes som våpen, noe Owen og hans assistent Barry motsetter seg kraftig. Claire og park-eier Simon Masrani inspirerer parkens nyeste attraksjon, Indominus Rex, en dinosaur nylig funnet opp av genetiker Dr. Henry Wu. Masrani gir Owen oppdrag med å evaluere sikkerheten i området. Owen advarer Claire om at Indominus Rex mangler sosiale ferdigheter, noe som gjør dyret enda mer farlig og uforutsigbart. Når Indominus tilsynelatende har stukket av, går Owen og to park-arbeidere inn i kabinettet. Indominus, som kan kamuflere seg selv, dukker plutselig opp. Owen overlever, men dyret fortærer de andre ansatte.

Owen råder Masrani til å få Indominus ødelagt. Men for å beskytte sin investering sender Masrani en enhet for å stoppe dyret med ikke-dødelige våpen, slik at dyret kan returneres til dyrehagen. Men flere av de ansatte blir drept, og Claire må beordre evakuering fra øyas nordlige sektor. Zach og Gray utforsker parken på egen hånd, når Indominus ankommer og ødelegger kjøretøyet deres. Claire og Owen leter etter guttene, og unnslipper bare så vidt fra en Indominus.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Økonomi og popularitet[rediger | rediger kilde]

Jurassic World ble meget populær. Den innbrakte $1,671 milliarder på verdensbasis, hvorav $652,3 millioner i USA, $228,7 millioner i Kina, $99,7 millioner i Storbritannia, $74,6 millioner i Japan, $48,5 millioner i Tyskland og $6 millioner i Norge.[1]

Produksjonskostnadene var på $150 millioner.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av de amerikanske anmelderne.[3][4]

Den ble også godt mottatt i Norge. Aftenposten, VG, P3, NATT&DAG og Side2 gav den «terningkast» fem, mens Dagbladet gav den tre.[5]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]