Juniperus occidentalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Juniperus occidentalis
Vestlig variant, occidentalis
Vestlig variant, occidentalis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus occidentalis
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Juniperus
IUCNs rødliste:
livskraftig

Juniperus occidentalis, lokalt kalt "Western Juniper " eller «Sierra Juniper», er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i 800-3 000 meters høyde i det vestlige USA. Den tåler tørke godt og kan konkurrere med større trær mange steder.

grener og bær hos vestlig variant, occidentalis.
Sørlig variant, australis, har en enorm diameter og karakteristisk bark.

Det er to varianter av arten:

Juniperus occidentalis var. occidentalis – «Western Juniper» – vokser i det nordvestre USA nord for 40° 30' N, og er en busk eller et tre 4-15 meter høyt, ytterst sjelden inntil 26-28 meter i Oregon. Den har grå-grønne, skjellaktige nåler inntil 1–2 mm lange. Unge nåler er inntil 5–10 mm lange. Den er i halvparten av tilfellene særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et brun-blå, 7–10 mm stort bær med hvitt vokslag, og 1-3 frø. Hannkonglene er 2–4 mm store og sprer sitt pollen i februar-mars.

Juniperus occidentalis var. australis – «Sierra Juniper» – vokser i California og vestre Nevada sør for 40° 30' N, og er et tre 12-26 meter høyt. Diameteren kan bli hele 3,88 meter. Den har brun-rød, langsgående strimlet bark og skjellaktige nåler inntil 1–2 mm lange. Unge nåler er inntil 5–10 mm lange. Den er i 90-95 % av tilfellene særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 18 måneder til et brun-blå, 5–9 mm stort bær med hvitt vokslag, og 1-3 frø. Hannkonglene er 2–4 mm store og sprer sitt pollen i februar-mars.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]