Juniperus monosperma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juniperus monosperma
Nomenklatur
Juniperus monosperma
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus

Juniperus monosperma eller «One-Seed Juniper» er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser på 1 000–2 300 meters høyde i det vestlige Nord-Amerika i statene Arizona, New Mexico, texas, vestligste Oklahoma og ned til Chihuahua i Mexico.

Arten er nært beslektet med Juniperus angosturana .

Arten er en busk eller lavt tre, har langsgående strimlete grå-brun bark, og er 2–7 meter høy, sjeldent inntil 12 meter. Grenene står litt oppover, arten er ofte flergrenet, og kronen rund og fyldig. Den har grønne, skjellaktige nåler inntil 1–5 mm lange. Unge nåler er inntil 10 mm lange. Den er oftest særbu med hann- og hunnblomster på ulike individer. Bærkonglene modner på 6–8 måneder til et blått, 3–7 mm stort bær med lysehvitt vokslag, og 1–2 frø. Mange fugler lever av frøene om vinteren. Hannkonglene er 2–4 mm store og sprer sitt pollen på senvinteren. Arten er svært sjelden i Mexico, og kanskje utryddet i vill tilstand der.

Det særegne med denne einerarten er at trevirket råtner lett, det inneholder ikke den samme naturlige impregnering som de aller fleste andre einerarter har.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]