Jumanji (1995)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jumanji
orig. Jumanji
Generell informasjon
Utgivelsesår1995
Prod.landUSA USA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoe Johnston
ProdusentRobert W. Cort
Ted Field
Larry J. Franco
ManusforfatterGreg Taylor
Jonathan Hensleigh
Jim Strain
MusikkJames Horner
SjeffotografThomas Ackerman
KlippRobert Dalva
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams
Kirsten Dunst
David Alan Grier
Bonnie Hunt
Jonathan Hyde
Bebe Neuwirth
Annen informasjon
Budsjett65 millioner dollar
Totalomsetning262 797 249 dollar
Prod.selskapTriStar Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jumanji er en amerikansk fantasy eventyrfilm fra 1995. Filmen ble produsert av TriStar Pictures, og hadde kinopremiere den 15. desember 1995. Den handler om det overnaturlige brettspillet Jumanji. Hovedrollen ble spilt av Robin Williams.

I 2017 kom oppfølgeren Jumanji: Welcome to the Jungle.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1869 i New Hampshire, begraver to gutter en kiste. Hundre år senere, i 1969, forsøker Alan Parrish (spilt av Robin Williams) å unnslippe en gjeng mobbere. Han søker tilflukt i sin fars skofabrikk, og der møter han Carl Bentley, som er ansatt hos Alans far. Carl viser ham en ny prototyp som han selv har tegnet. Alan kommer til å sette skoen fra seg på samlebåndet slik at den følger med inn i en maskin som blir ødelagt. Carl tar på seg ansvaret for fadesen, og mister jobben.

Etter å ha blitt angrepet av mobberne, som også stjeler sykkelen hans, finner Alan kisten som ble begravd i 1869 og som inneholder et mystisk brettspill som heter Jumanji. Han tar med seg spillet hjem.

Hjemme om kvelden oppstår det en krangel mellom Alan og far Sam, som vil at Alan skal begynne på pensjonatskole. Etter krangelen bestemmer Alan seg for å rømme, men så dukker bestevennen Sarah Whittle opp med sykkelen hans. Alan viser henne Jumanji-brettspillet. De begynner å spille, og oppdager at for hvert terningkast beveger brikkene på brettet av seg selv, og en kryptisk melding som beskriver brikkenes utfall dukker opp i en krystallkule midt på brettet. Sarah leser den første meldingen, og hører en uhyggelig lyd. Alan kaster så utilsiktet terningen etter å ha blitt skremt av lyden av en klokke, og når terningen lander har Alan fått terningkast fem. Da dukker det opp en melding som sier at han må vente i en jungel til noen kaster en femmer eller en åtter, og han blir sugd inn i spillet. Rett etterpå dukker det opp en sverm av flaggermus som jager Sarah ut av herskapshuset.

26 år senere flytter Peter Shepherd og hans kone Judy inn i det ledige Parrish-herskapshuset sammen med sin tante Nora. På loftet finner de Jumanji-brettspillet, og begynner å spille det. Men det dukker opp store mengder mygg og en sverm av apekatter. Spillereglene sier at alt vil bli gjenopprettet når spillet avsluttes, så de fortsetter å spille. Så får Peter terningkast fem, og dermed dukker både en løve og den voksne Alan Parrish opp. Alan kommer seg løs og møter Carl, som har blitt politimann. Alan, Judy og Peter oppsøker skofabrikken som nå står tom og forlatt. Der treffer de en hjemløs mann som forteller Alan at Sam forlot hele virksomheten mange år tidligere for å lete etter Alan, og at han fortsatte å lete helt frem til sin død i 1991.

Alan, Peter og Judy innser at de trenger Sarah for å komme i mål med brettspillet, som nå er hjemsøkt av både Jumanji og Alans forsvinning. De sporer opp Sarah og overtaler henne til å bli med og spille. Sarahs første kast fremkaller flere rovdyr som vokser i en voldsom fart, og ettersom de fortsetter å kaste terning dukker det opp stadig nye skikkelser fra spillebrettet.

Til slutt fører spillet til at Alan og Sarah blir ført tilbake til 1969; de er blitt barn igjen, men har fremdeles minner om alle hendelsene som har funnet sted. I denne nye barndommen ønsker Alan å forsone seg med faren sin, innrømme at det var hans som var skyld i at skoen skadet fabrikkens maskiner, og forsøke å forhindre at hele familiebedriften deres blir nedlagt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]