Jumanji (1995)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jumanji)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jumanji
orig. Jumanji
Generell informasjon
Utgivelsesår1995
Prod.landUSA USA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJoe Johnston
ProdusentRobert W. Cort
Ted Field
Larry J. Franco
ManusforfatterGreg Taylor
Jonathan Hensleigh
Jim Strain
MusikkJames Horner
SjeffotografThomas Ackerman
KlippRobert Dalva
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams
Kirsten Dunst
David Alan Grier
Bonnie Hunt
Jonathan Hyde
Bebe Neuwirth
Annen informasjon
Budsjett65 millioner dollar
Totalomsetning262 797 249 dollar
Prod.selskapTriStar Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jumanji er en amerikansk fantasy eventyrfilm fra 1995. Film ble utgitt på kino 15. desember 1995 av TriStar Pictures. Den handler om det overnaturlige brettspillet Jumanji. Hovedrollen ble spilt av Robin Williams.

I 2017 kom filmen Jumanji: Welcome to the Jungle som en fortsettelse av filmen fra 1995.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1869 i New Hampshire, begraver to gutter en kiste. Et århundre senere, i 1969, forsøker Alan Parrish (spilt av Robin Williams) en gjeng mobbere. Han går til et sko-firma eid av faren hans, Sam. Han møter Carl Bentley, en ansatt i farens firma, som avslører en ny prototype han har funnet på selv. Alan mister skoen og skader en maskin, men Carl tar ansvaret og mister jobben. Etter å ha blitt angrepet av mobberne, som også stjeler sykkelen hans, oppdager Alan en kiste som ble begravd i 1869 og som inneholder et mystisk brettspill som heter Jumanji. Han velger å ta med seg spillet hjem.

Hjemme om kvelden, etter en krangel med faren sin, planlegger Alan å stikke av. En nær venn, Sarah Whittle, kommer på besøk, og Alan viser henne Jumanji-brettspillet. For hvert terningkast, beveger brikkene på brettet av seg selv, og en kryptisk melding som beskriver brikkenes utfall dukker opp i en krystallkule midt på brettet. Sarah leser den første meldingen, og hører en uhyggelig lyd. Alan kaster så utilsiktet terningen etter å ha blitt skremt av lyden av en klokke, og en melding forteller ham om å vente i en jungel til noen ruller en fem eller åtte med terningen, og han blir sugd inn i spillet. Rett etterpå dukker det opp en sverm av flaggermus som jager Sarah ut av herskapshuset.

26 år senere flytter Peter Shepherd og hans kone Judy inn i det ledige Parrish-herskapshuset sammen med deres tante Nora. De oppdager Jumanji-brettspillet på loftet, og begynner å spille det. Men det dukker opp store mengder mygg og en sverm av apekatter. Spillereglene sier at alt vil bli gjenopprettet når spillet avsluttes, så de fortsetter å spille. Peters neste kast løslater en løve og en voksen Alan Parrish. Han kommer seg løs og møter Carl, som nå arbeider i politiet. Alan, Judy og Peter går til den nå forlatte sko-fabrikken hvor en hjemløs mann forteller Alan at Sam forlot hele virksomheten mange år tidligere for å lete etter Alan etter at han forsvant.

De innser at de trenger Sarah for å fullføre brettspillet, nå hjemsøkt av både Jumanji og Alanss forsvinning, og de overtaler henne til å bli med dem. Den neste runden fremkaller flere forskjellige dyr, og en pelikan stjeler spillet. Alan og Sarah kommer tilbake til 1969 som barn, men de har fremdeles minner om alle hendelsene som har funnet sted. I denne nye barndommen ønsker Alan å forsone seg med faren sin, innrømme at han var ansvarlig for skoen som skadet fabrikkens maskiner, og forsøke å forhindre at hele familie-bedriften deres blir nedlagt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]