July Morning (bulgarsk tradisjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
July Morning 2007 ved Svartehavet

July Morning, på bulgarsk kjent som Julaya eller Dzhulaĭ, betegner at mennesker samler seg på stranden ved den bulgarske Svartehavskysten om morgenen den 1. juli for å se soloppgangen sammen.

Tradisjonen assosieres med hippiebevegelsen; den sies å ha sin opprinnelse som en protest mot det kommunistiske styre. Soloppgangen skal symbolisere en ny begynnelse, ikke bare på en ny dag eller en ny sommer, men også på en ny og bedre fremtid for deltakerne.[1][2]

Navnet skal den ha hentet fra sangen «July Morning» av den engelske rockegruppen Uriah Heep, som ble utgitt i 1971.

Tradisjonen startet som en hippie-samling i Varna i 1980; mange ungdommer reiste fra andre steder i landet – de fleste haiket – den 30. juni for å oppleve soloppgangen den 1. juli. Per 2022 har sammenkomsten funnet sted hvert år siden. Det ble også en tradisjon at «July Morning» ble sunget og spilt.

Etter som årene gikk, kom det til flere og flere ungdommer som ikke hadde noe forhold til tiden med kommunismen, hippiebevegelsen eller Uriah Heeps sang. Det hele artet seg mer å mer som en hvilke som helst annen stor utendørs konsert med diskjockeyer og nye musikalske stilarter.[3]

De som fremdeles holdt fast ved tradisjonen etter hippiene, flyttet i 1989 feiringen til nærheten av Varvara, hvor de (per 2022) fremdeles holder til. Der er det ikke så mange deltagere, men anslagsvis 5000 mennesker pleier å være samlet denne morgenen. Også på klippene ved Kamen Bryag, på østkysten hvor solen først skinner på Bulgaria, feirer man soloppgangen. I perioden 2007–2015 deltok John Lawton, en tidligere vokalist fra Uriah Heep. Også Ken Hensley, som sammen med David Byron skrev «July Morning», har ved flere anledninger vært tilstede 1. juli. Arrangementet er blitt sendt direkte på bulgarsk nasjonal TV.[3][4]

Soloppgangstreffet har blitt stadig mer populært blant unge, og feiringen av soloppgangen den 1. juli har spredd seg til andre steder langs den bulgarske svartehavskysten, blant annet til Plovdiv. Også langs elvebredder og innsjøer, og på høyder hvor man kan oppleve soloppgangen, har det dukket opp July Morning-arrangementer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AnydayGuide. «July Morning in Bulgaria / July 1, 2022». AnydayGuide (engelsk). Besøkt 11. september 2022. 
  2. ^ Malcheva, Natalia (30. juni 2016). «Celebrate July morning in Bulgaria». Bulgaria Travel News (engelsk). Besøkt 11. september 2022. 
  3. ^ a b «For Uriah Heep Fans In Former Soviet Bloc, One 'July Morning' Has Lasted 40 Years». RadioFreeEurope/RadioLiberty (engelsk). 1. juli 2010. Besøkt 11. september 2022. 
  4. ^ «John Lawton - July Morning!!! Bulgaria... (Live at Kamen Bryag)- 2015». YouTube. Besøkt 11. september 2022.