Hopp til innhold

Julius Schreck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julius Schreck
Født13. juli 1898[1]Rediger på Wikidata
München
Død16. mai 1936[1]Rediger på Wikidata (37 år)
München
BeskjeftigelseMilitært personell, politiker, sjåfør, livvakt Rediger på Wikidata
Embete
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetTyskland
GravlagtGräfelfing[2]
Medlem avSturmabteilung
Stoßtrupp Adolf Hitler
UtmerkelserJernkorset
Blodordenen
NSDAPs partimerke i gull
Den militære fortjenstorden

Julius Schreck (født 13. juli 1898, død 16. mai 1936) var en tysk nazist og et tidlig medlem av det tyske nasjonalsosialistiske partiet NSDAP. Han var den første kommandanten for Schutzstaffel (SS) og var med på opprettelsen av både Sturmabteilung (SA) og SS.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært med i frikorpset Marinebrigade Ehrhardt, sluttet han seg til partiet i 1920, omtrent samtidig som Adolf Hitler og rett etter at partiet hadde blitt omorganisert og fått nytt navn. De to utviklet et nært vennskap i bevegelsens tidligste periode. I 1921 var Schreck en av grunnleggerne av Sturmabteilung (SA). Han deltok også i organiseringen av Stabswache, en avdeling innen SA som hadde som oppgave å beskytte Hitler under folkemøter. I 1923 deltok han i ølkjellerkuppet, og ble fengslet sammen med andre i partiets ledelse.

Da NSDAP ble gjenopprettet i 1925 henvendte Emil Maurice seg til Schreck og ba ham hjelpe til med å opprette en livvaktavdeling for Hitler, som skulle hete Stosstrupp Adolf Hitler. Den ble opprettet med åtte medlemmer, og senere samme år ble den omdøpt til Schutzstaffel. Schreck var medlem nr. 5. Hitler ba ham om å ta kommandoen, og han ble dermed den første lederen. Han brukte selv aldri den senere tittelen Reichsführer-SS, men fikk den tildelt med tilbakevirkende kraft da den ble innført.

I 1926 gikk han av som leder for SS, som på det tidspunktet fortsatt bare hadde omkring 100 medlemmer. Han fortsatte som Hitlers privatsjåfør, og fortsatte å ha tittelen SS-Führer. Da SS begynte å vokse etter 1930, under Heinrich Himmler, fikk han rang av SS-Standartenführer. Han hadde i 1930-årene liten makt i bevegelsen, og fortsatte som Hitlers sjåfør inntil 1936, da han måtte slutte i posisjonen på grunn av dårlig helse. Han hadde da blitt SS-Oberführer.

Han døde i 1936 av hjernehinnebetennelse. I statsbegravelsen som ble arrangert holdt Hitler minnetalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 44316335, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ww2gravestone.com[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger 
Kommandant for SS
19251926
Etterfølger