Julius (sjimpanse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Julius
Født26. des. 1979Rediger på Wikidata (41 år)
Kristiansand DyreparkRediger på Wikidata

Julius (født 26. desember 1979 i Kristiansand Dyrepark) er en sjimpanse som ble kjent over hele Norge da NRK på begynnelsen av 1980-tallet sendte fire programmer om hans første leveår blant mennesker og gradvise tilbakeføring til dyreparken der han var født. Artisten Terje Formoe laget og spilte inn en sang om sjimpansen som også ble svært kjent. Sjimpansen Julius ble et av Kristiansand Dyreparks viktigste trekkplastre. Det ble senere utgitt en bok om livet til sjimpansen Julius. Per 2021 lever Julius fortsatt i dyreparken.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Julius ble født 2 juledag 1979 og avvist av sin mor «Sanne» i tiden etter fødselen. Halvannen måned gammel ble Julius oppdaget utenfor morens rom i sjimpanseinnhegningen. Han lå alene og gråt klagende. Det viste seg at noen hadde bitt fingeren av ham, og at Sanne ignorerte den gråtende ungen.[1] For å redde livet hans besluttet dyrepasserne å hente ham ut fra sjimpanseflokken. Sjimpanseungen bodde først en liten periode hjemme hos dyreparkens dyrlege, slik at han fikk den nødvendige pleien. Etter kort tid ble han flyttet til dyreparkens direktør Edvard Moseid og hans familie, hans daværende ektefelle Marit Espejord (da Moseid) og døtrene Ane og Siv. Han feiret jul og bursdager i familien Moseid, og ble behandlet som et fullverdig medlem av familien. Da Julius var ett år gammel startet Moseid og dyreparkens ansatte arbeidet med å re-introdusere Julius i sjimpanseflokken. Julius fikk overnatte enkelte netter i dyreparken, men bodde ikke i dyreparken på fulltid før han var nærmere fem år. Julius har den dag i dag et nært forhold til «pappa» Edvard, «mamma» Marit og «søstrene» Ane og Siv. Han viser tydelig gjensynsglede når familien Moseid kommer på besøk.

Intensjonen var at Julius skulle bli opptatt i sjimpanseflokken på linje med de andre sjimpansene, men Julius hadde tydelige atferdsvansker. Dyreparken bygget derfor en adskilt bolig for Julius ved siden av de andre sjimpansene, og kalte Julius' nye hjem for «Juliusgrotta». De første årene som voksen levde han isolert fra sjimpanseflokken i Juliusgrotta. Han slet med å finne sin plass blant sjimpansene, og hørte samtidig ikke til hos menneskene heller. Dyreparken forsøkte også å finne en make til Julius. Den første ble «Miff» i 1996. Det viste seg imidlertid at Miff allerede var gravid da hun kom sammen med Julius. Han var aggressiv både mot Miff og babyen, så Julius og Miff måtte skilles. Senere har han hatt kortere forhold med «Dixi» og «Josefine».

15. mai 2003 ble Julius far til en unge født av hunnen «Bini»; ungen fikk navnet Julius Junior. Den 5. november 2006 fikk Julius en ny sønn med Dixi. I starten holdt Dixi barnet hos seg til enhver tid, og det tok lang tid før dyrepasserne visste hvilket kjønn ungen hadde. Etter en navnekonkurranse fikk avkommet navnet «Linus». Siden har Julius også fått en datter som har fått navnet «Yr».

Den 3. mai 2012 ble Linus, som da var blitt fem år gammel, funnet druknet i vanngraven ved innhegningen.[2]

Julius ble senere leder for hele sjimpanseflokken. Oppveksten sammen med mennesker har preget ham for livet; for eksempel ved at han er fortrolig med og har glede av bursdagsfeiringer med kake, brus og pakker. Han bruker pappesker som biler, og husker fortsatt lekene han lekte sammen med «søstrene sine» da han var liten. Julius har én lek som han kun leker med Ane, og en annen som han kun leker med Siv. Er søstrene på besøk blir Julius leken og litt rampete, og kommer pappa Edvard eller mamma Marit på besøk blir Julius rolig.[3]

Julius i TV og populærkultur[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

NRK lagde over flere år en TV-serie om sjimpanseungen Julius. Det startet med et frittstående program i 1980, to nye episoder i 1982, og en siste episode i 1984. Serien ble vist på barne-TV.[4] Allerede etter det første programmet ble Julius landskjent, og var i mange år Dyreparkens største attraksjon.[5]

Sang[rediger | rediger kilde]

I 1983 skrev Terje Formoe en sang om Julius med tittelen Her kommer Julius. Sangen ble brukt som introduksjon til det fjerde av NRK-programmene om sjimpansen.[4]

Bøker[rediger | rediger kilde]

I 1983 kom den første bokutgivelsen om sjimpansen fra Kristiansand Dyrepark. Teksten var skrevet av Trygve Klingsheim og fotografiene var tatt av Arild Jakobsen. Boktittelen var Julius og åpner med ordene «Dette er boken om Julius».[1][6] Senere kom det likevel flere andre bøker.

Journalisten og sakprosaforfatteren Alfred Fidjestøl skrev en bok om sjimpansen som ble utgitt i 2017 til svært gode anmeldelser. Boken fikk tittelen Nesten menneske. Biografien om Julius.[7][8] Fidjestøls biografi om Julius har også blitt utgitt utenfor Norge. På engelsk har den fått tittelen Almost Human. The Story of Julius, the Chimpanzee Caught between Two Worlds.[9]

I 2019 ga Samlaget ut en ny bok av Fidjestøl om sjimpansen. Den nye boken Som ein bror : historia om sjimpansen Julius var utdrag fra utgivelsen i 2017, men omarbeidet for å passe for barn i alderen 9 til 12 år.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Trygve Klingsheim, Arild Jacobsen (1983). «Julius». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. Besøkt 15. august 2020. 
  2. ^ VG (7. mai 2012): Sjimpansen Linus er død, hentet 7. mai 2012
  3. ^ Håskoll-Haugen, Anne; frilansjournalist (3. mars 2019). «Nesten menneske: Bør sjimpanser få rettigheter som et menneske? | Aftenposten Innsikt». www.aftenposteninnsikt.no. Besøkt 15. august 2020. «Norges mest kjente sjimpanse, Julius, elsket å på bli kilt under armene. Han lo med åpen munn, og kunne begynne å le bare man pekte på de mest sensitive områdene. Reidun Glad, som ga den lille sjimpansen melkeflaske og skiftet bleier, måtte hele tiden minne seg selv på at han bare var et dyr. I dag, nesten 40 år senere, kjenner Julius fortsatt igjen menneskefamilien sin og de gamle lekene de lekte. Klar til å løpe om kapp, stiller han seg opp og vagger med kroppen mens han venter på startsignalet. Han blir sur hvis noen tjuvstarter.» 
  4. ^ a b «Sjimpansen Julius». Besøkt 15. august 2020 – via NRK nett-TV. «No. serie for barn fra 1980-tallet. Etter å ha blitt avvist av moren sin, flytter sjimpansen Julius inn hos menneskefamilien Moseid. Serien følger den kjente apen fra Kristiansand dyrepark sitt liv blant menneskene og når han skal tilbake til sin egen apeflokk.» 
  5. ^ «Lindmo (talkshow)». 30. september 2017. Besøkt 15. august 2020 – via NRK nett-TV. «Det blir flere søskenpar i studio når Siv Moseid og Ane Moseid-Vårhus kommer for å fortelle om oppveksten sammen med sjimpansen Julius. Julius er gjenstand for en kritikerrost biografi og forfatter Alfred Fidjestøl kommer også på besøk.» 
  6. ^ «Lite nytt om Julius | Barnebokkritikk.no». Besøkt 15. august 2020. «I 2017 skreiv Alfred Fidjestøl Nesten menneske, ein biografi om sjimpansen Julius. I år har han funne fram saksa og gir ut ei barnebok basert på same teksten. | Da eg vaks opp på 80-talet var Julius ein kjent figur. Eg hadde ein Julius-bamse sitjande på senga mi, veslebror min og eg gaula i kor på Julius-songen, vi hadde sett Julius på barne-tv, og vi hadde vore i Kristiansand Dyrepark og sett han heilt på ekte. Det var ingen som trong å forklare kvifor ei Julius-bok var ein god idé i 1983, då den første barneboka kom. Den gongen var Julius fire år og rikskjendis. Boka til Trygve Klingsheim og Arild Jakobsen fortalde i tekst og bilete om korleis det var å ha ein sjimpanse i familien, og Julius blei selt i 53 000 eksemplar første året.» 
  7. ^ «Imponerende biografi om sjimpansen Julius: Bokanmeldelse: Alfred Fidjestøl: «Nesten menneske. Biografien om Julius»». www.vg.no. 30. august 2017. Besøkt 15. august 2020. 
  8. ^ Hoem, Knut (30. august 2017). «Anmeldelse av «Nesten menneske. Biografien om Julius»». NRK. Besøkt 15. august 2020. «Alfred Fidjestøls biografi om Julius er et stykke ekte virkelighetslitteratur fortalt etter alle kunstens regler.» 
  9. ^ «Almost Human». Greystone Books Ltd. Besøkt 15. august 2020. 
  10. ^ «Som ein bror: historia om sjimpansen Julius». Samlaget (norsk nynorsk). Besøkt 15. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]