Julia Cæsaris (søster av Julius Cæsar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Julia Cæsaris er navnet på de to døtrene til pretor Gaius Julius Cæsar og Aurelia Cotta, foreldrene til Gaius Julius Cæsar, romersk diktator. Søstrene ble født og vokste opp i Roma.

Den eldste av de to er tidvis kalt for Julia Major (Major er latin for den eldre) av historikerne (men ikke til å forveksles med Julia den eldre, datter av keiser Augustus). Likeledes ble den yngste av søstrene kalt for Julia Minor (Minor er latin for den yngre), men ikke til å forveksles med Julia den yngre, Augustus' første barnebarn.

Julius Cæsars eldre søster: Julia Major[rediger | rediger kilde]

Den eldste av Julius Cæsars to søstre er kun kjent fra et tekstavsnitt hvor biografen Suetonius nevner hennes to barnebarn,[1] Lucius Pinarius og Quintus Pedius. Om disse to mennene egentlig var sønner av hennes søster, eller faktisk hennes egne sønner, er det motstridende informasjon om,[2] i så fall var hun gift, i hvilken rekkefølge er dog uvisst, til en Pinarius av en meget gammel patrisisk familie,[3] og en Pedius. Det er ikke kjent om det var Julia Major eller Julia Minor som vitnet mot Publius Clodius Pulcher da denne ble anklaget for ugudelighet i 61 f.Kr.[4] Ingenting annet er kjent om livet til Julia Major.

Julia Minor[rediger | rediger kilde]

Julius Cæsars nest eldre søster, Julia Minor Cæsaris (101 f.Kr.-51 f.Kr.), var gift med Marcus Atius Balbus, pretor og kommisjonær som kom fra en senatorfamilie av plebeierstatus. Julia fødte Balbus tre døtre:

  • Atia Balba Prima
  • Atia Balba Cæsonia – mor til Octavia Minor (fjerde hustru av triumfator Marcus Antonius) og søster av keiser Augustus.
  • Atia Balba Tertia – mor til Marcia

Julia og hennes mor ga domstolen en detaljert og sannferdig redegjørelse om affæren mellom Pompeia (hustru av Julius Cæsar), hennes svigerinne, og politikeren Publius Clodius Pulcher. Cæsar skilte seg fra Pompeia på grunn av skandalen. Balbus døde i 52 f.Kr. og Julia døde et år senere. Julias yngste barnebarn og den gang kjent som Octavius, den framtidige keiser Augustus, viste henne ære 12 år gammel ved å holde gravtalen ved hennes begravelse.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Suetonius: The Lives of the Caesars Life of Julius Caesar 83. See also App. B. C. iii. 22, 23.
  2. ^ Münzer, Friedrich (1936): Aus dem Verwandtenkreise Caesars und Octavians, i: Hermes, bind 71, s. 222–230.
  3. ^ Titus Livius: Ab Urbe condita i. 7
  4. ^ Suetonius: The Lives of the Caesars. 74; Schol. Bob. in Clod. s. 337, Orelli.
  5. ^ Suetonius: Augustus 8.1