Julespill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Julespill fra juleevangeliet ved en skole i USA.
Krybbespill i Sanok i Polen (2014)
Polsk levende krybbe

Julespill, eller krybbespill, er skuespill fremførte i samband med julen. De knytter opprinnelig tett an til juleevangeliet slik man finner det i Lukasevangeliet, men kan både inneholde variasjoner eller være knyttet til feiringen av Jesu fødsel på andre måter. Ofte inngår også julesanger og lesning fra Bibelen. En dukke benyttes oftest i rollen som Jesusbarnet.

Det er vanlig for skolebarn og andre amatørgrupper å fremføre julespill, gjerne i kirkene, men de kan også settes opp på andre steder, som profesjonelle teatre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fortellinger fra Nytestamentet er blitt framført i kirkelige sammenhenger siden middelalderen. Den hellige Frans av Assisi er kjent for å ha holdt midnattsmesse julaften 1223 i Greccio fremfor en julekrybbe med levende dyr, noe som er blitt kalt det første julespillet. Men det er neppe korrekt; muligens kan det imidlertid stemme hva angår kombinasjonen med levende dyr.

Krybbespilltradisjonene er kildebelagt langt tilbake i tid. Meyers Weihnachtsspiel, et latinsk og omfangsrikt dokumentfragment med spilleanvisninger er datert til 1100-tallet, og gjelder julehistorien (som kombinasjon av trekongers-, budskaps-, Herodes- og hyrdespill) frem til tilbedelsen av barnet i krybben.[1] I Østerrike er Ischler Krippenspiel et av de eldste julespillene. Den første dokumenterte nedtegnelsen om dette stammer fra 1654, men opphavet antas å ha vært allerede på 1000-tallet. Det fremføres fortsatt, hvert fjerde år, i sognekirken i Bad Ischl.[2] Fra 1200-tallet er bevart Weihnachtsspiel aus Benediktbeuernlatin.

I forskjellige land flyttet skuespillene ofte ut av selve kirken, for eksempel som hyrdespill (pastorelas) i Spania eller som dukketeater i Belgia. Mens hyrdespillælene, som skildrer hyrdenes/gjeternes ferd til det nyfødte jesusbarnet, gikk av moten i Spania, er de blitt videreutviklet med apokryfe og anakronistiske hendelser, ispedd humoristiske innslag, og lokale tradisjoner i Latin-Amerika. Samtidig finner man eksempler på at det holdes julespill i kirken som i den tyske barnemesse med Weihnachtsgeschichte på julaften.

Julespill er ofte en del av juleavslutningen ved mange skoler. Mens skuespillet i mange tilfeller har vært et krybbespill, er det noen steder blitt at man heller setter opp et annet stykke knyttet til julen.[3] Denne tendensen er blitt kontroversiell i noen land som i Storbritannia, der den er blitt sett i sammenheng med en økning av ikke-kristne elever som man med eller uten hold frykter vil bli ubehagelig berørt, og noen kommentatorer ser på neddempingen som en trussel mot britisk kultur, og diskusjoner om politisk korrekthet går igjen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Meyers Weihnachtsspiel. I: Verfasserlexikon. Band V, Sp. 490 f.
  2. ^ http://krippenspiel.at/. 
  3. ^ Eksempel: Tradisjonelt julespill i Dovre kommune: «Julespel ved Dovre skule»[død lenke], nytt i Kvinnheringen: «Julespel på Valen», spill knyttet til den hellige Nikolas i Suldal: «Nikolas frå Patara - kulturskulen sitt store julespel»[død lenke]
  4. ^ The Daily Telegraph: «School nativity plays under threat»