Jules Pascin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jules Pascin
Jules Pascin im Café du Dôme, Paris 1910.png
Født31. mars 1885[1][2][3][4]
Vidin[5][6]
Død5. juni 1930[7] (45 år)
Paris[8][9][10]
Utdannet ved Académie Colarossi
Beskjeftigelse Kunstmaler, illustratør
Nasjonalitet Bulgaria, USA

Julius Mordecai Pincas (født 31. mars 1885 i Vidin i Bulgaria, død 5. juni 1930), kjent som Pascin, Jules Pascin og «Prinsen av Montparnasse», var en bulgarsk maler og illustratør.

Julius Pincas hadde spansk-sefardisk jødisk far og serbisk-italiensk mor. I 1902 begynte han på kunstskole i Wien, men flyttet seinere blant annet til München der han bidro som tegner til art nouveau-tidsskriftet Die Jugend og det satiriske vittighetsbladet Simplicissimus. I 1905 flyttet han til Paris som del av en større kunstnertilstrømning til byen tidlig på 1900-tallet. Han tok da kunstnernavnet Jules Pascin og viet seg for alvor til malerkunsten. Han arbeidet både i Frankrike og i USA der han bodde fra 1914 fram til 1920, året da han ble amerikansk statsborger, men flyttet tilbake til Paris.

Jules Pascins mest kjente motiv er kvinnelige nakenstudier. Bildene bærer likheter med verk av Henri Toulouse-Lautrec og Edgar Degas, men også samtidige kunstnere som George Grosz og Egon Schiele. Han regnes som modernist og var tilknyttet kunstnermiljøene rundt Montparnasse.

Pascin led av gjentatte depresjoner og alkoholmisbruk, og begikk selvmord ved å henge seg da han var 45 år. På begravelsesdagen holdt alle galleriene i Paris lukket.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]