Jubilee 2000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Jubilee 2000 var en internasjonal bevegelse, en koalisjon av organisasjoner, i over 40 land som krevde sletting av u-landsgjeld innen år 2000. Denne bevegelsen sammenfalt med den katolske kirkes feiring av år 2000 kalt «Great Jubilee».

Konsept[rediger | rediger kilde]

Konseptet stammer fra den bibelske ideen om «Jubilee», det 50. året. I dette året skulle de som var var i fangenskap på grunn av gjeld settes fri, land tapt på grunn av gjeld skulle returneres og samfunn splittet på grunn av ulikhet gjenoppstå. Kampanjens mål var å slette 90 milliarder dollar av de fattigste landenes gjeld og redusere gjeldsbyrden til 37 milliarder dollar.

Ideen ble først lansert av Martin Dent, en pensjonert politikkforeleser ved Universitetet i Keele. Han grunnla Jubilee 2000-kampanjen tidlig på 1990-tallet.[1]

Aktivisme[rediger | rediger kilde]

Kampanjeaktivitetene spredte seg raskt fra kirkemiljøer til andre deler av samfunnet, og budskapet var problemene u-landsgjeld fører til. Spesielt ungdomsgrupper ble engasjert i kampanjen, noe som var med på å motbevise 80-tallets idé om at ungdommer ikke brydde seg om politiske spørsmål. Kampanjen ble koordinert av et sekretariat i Storbritannia, men alle som ville slutte seg til og arrangere egne aktiviteter i Jubilee 2000-kampanjens ånd fikk lov til å bruke kampanjens navn og logo. Blant kampanjens støttespillere var Bono, vokalist i bandet U2, Quincy Jones, Willie Colón, Muhammad Ali, Bob Geldof, Youssou N'dour, Thom Yorke, N.T. Wright, Walter Sobcheck og flere andre.

Jubilee 2000 demonstrerte på G8-møtet i Birmingham, England, i 1998. G8 (gruppen av åtte) er en koalisjon av de åtte ledende industrinasjonene i verden – Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada – samt Russland, som ble invitert til å delta i 1998 og ble medlem i 2002. Gruppen møtes jevnlig for å diskutere globale spørsmål. Mellom 50 000 og 70 000 demonstranter deltok i fredelige demonstrasjoner for å sette gjeldsslette på dagsordenen. Aktivistene dannet blant annet en menneskelig lenke rundt Birmingham sentrum og kom i media over hele verden. Tony Blair var en av de som merket seg kampanjen; Den britiske tatsministeren møtte lederne av Jubilee 2000-kampanjen for å diskutere u-landsgjeld og uttrykte i etterkant av møtet sin personlige støtte til og engasjement for gjeldsslette. Andre politiske resultater som kom i etterkant av kampanjen var et løfte om gjeldsslette fra USA under et G7-møte i Köln, Tyskland i 1999. Dette ble fulgt opp av gjeldsbevegelsen i USA, Jubilee USA, og førte til slutt til at USA satt av 769 millioner dollar til bilateral og multilateral gjeldsslette i 2000.[2]

Etter 2000[rediger | rediger kilde]

Fra 2001 ble Jubilee 2000-kampanjen ført videre av en lang rekke nasjonale og regionale organisasjoner rundt om i verden: Jubilee South, et nettverk av gjeldsslettekampanjer i Afrika, Asia og Latin-Amerika; Jubilee Debt Coalition i Storbritannia; Jubilee USA i Washington D.C., USA; Slett U-landsgjelda (SLUG) i Norge; og mange andre nasjonale organisasjoner. De ulike organisasjonenen krever at illegitim og ikke-bærekraftig gjeld blir sletta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]