Juan Jesús Posadas Ocampo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hans eminense Juan Jesús Posadas Ocampo (født 10. november 1926 i Salvatierra i Mexico, myrdet den 24. mai 1993 ved Guadalajara) var en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Guadalajara.

Juan Jesús Posadas Ocampo ble presteviet i 1950, og utnevnt til biskop av Tijuana i 1970. I 1982 ble han forflyttet til bispedømmet Cuernavaca, og i 1987 promovert til erkebispedømmet Guadalajara. Erkebiskop Posadas ble kreert til kardinal i 1991.

Posadas ble myrdet på parkeringsplassen ved flyplassen ved Guadalajara den 24. mai 1993. Drapet er ennå ikke tilfredsstillende oppklart. Omstendighetene er så vidt klare at den opprinnelige historien om at det måtte ha dreid seg om et narkotikaoppgjør der erkebiskopen ble forvekslet med en narkobaron, synes lite plausibel. Han ble skutt på kloss hold, og bar tydelig geistlig kledsel med et iøynefallende biskooppelig pectoralkors (brystkors). En annen hypotese er at noen ønsket å forhindre at kardinalen gikk offentlig ut med en fordømmelse i en korrupsjonsskandale som var i emning.

I 2004, elleve år etter mordet, dømte en meksikansk domstol åtte narkotikakriminelle til førti års fengsel hver for drapet på Posadas. Den kvinnelige dommeren kalte imidlertid mordet for «en ulykke», ettersom gjerningsmennene forvekslet kardinalens limousin med bilen til en konkurrerende gangsterboss. Kardinal Posadas' etterfølger som erkebiskop av Guadalajara, kardinal Juan Sandoval Iñiguez, kalte da dommen en skinnmanøver for å dekke over åpenbare forbindelser mellom den meksikanske narkotikamafiaen og fremstående regjeringsmedlemmer.