Journalisten (bokserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Journalisten er også et fagblad utgitt av Norsk Journalistlag, se Journalisten

Journalisten er ei pocketbokserie av Willy Ustad i ni bind, som kom ut på Cappelen forlag i 2005 og 2006.

Det er den første voksenserien av Ustad der handlinga foregår i nåtida – men med innskutte episoder som skjer opp til 300 år tilbake. Hovedpersonen er journalist Sol Widevang, som i første bind jobber i det Se og Hør-liknende kjendisbladet Z, men etter hvert havner over i Trondhjems Tidende. Lesere av serien Fire søsken vil huske at det er den avisa der Lea Karlsbru fikk jobb som journalist etter sine brutale opplevelser i 1945. Der rehabiliterte hun seg og gjorde etter hvert karriere.

Sol er en flink og hederlig moderne journalist med idealer typisk for mange av dem som kommer ut av journalistskolen, en uoppfylt lengsel i seg etter den store kjærligheta, og en uheldig tendens til å havne i seng med mer eller mindre feil mann. Hun sliter med en bohem av ei mor som aldri fikk orden på livet sitt etter hippie-tida, og en ukjent far som hun alltid er på leiting etter (den noe utfrika mora kommer med problematiske hint om hvem han kan være, f.eks. et vesen fra verdensrommet ...)

Som vanlig blander Ustad i serien thrillerintriger med både hverdagsskildringer og fantastiske elementer. Sentrale temaer er uhederlig og uetisk, kommersialisert presse, hemmelig etterretning og ettervirkninger etter den kalde krigen, fantastiske konspirasjonsteorier, nøkterne og realistiske kriminalhistorier, økonomisk og politisk makt, og forandringene i kvinners stilling i samfunnet i de siste 40-50 år. Mye av handlinga skjer i Sverige, og handler om både de store omveltningene på den svenske gläsbygden og historie og legender i de veldige svensk-norske grenseskogene.

Et science fiction-tema spiller en viktigere rolle i journalisten enn i Ustads tidligere serier for voksne.

Serien slutter med ei blanding av avklaringer av problemer og mysterier Ustad har presentert for leserne i de tidligere bøkene og passe mye halvkeda viser og fortsatt mystikk. Men den siste boka, Pyramidebyggeren, blir kanskje litt for full av temaer som på en eller måte skal avsluttes. Her var det kanskje egentlig stoff til et par bøker til. På flere måter virker også slutten av denne boka mest som ei åpning på ei ny serie.

Personer og miljøer knytter serien sammen med både Fire søsken, Ustads serie om ungdomsopprøret etter 1968 Opprør, hans løsere sammenknytta serie om Konrad Wolf, den The X-Files-aktige ungdomsserien Vokterne og flere av de enkeltstående bøkene hans, som den historiske og halvdokumentariske Rebekka og sakprosa-boka UFO i Norge.

Forlaget har forsynt bøkene med omslag som gir et feilaktig inntrykk av at dette er tradisjonelle dameromaner av nokså ekstrem type. De ser ut sånn at det krever atskillig moralsk mot av den mann som våger seg til å kjøpe en av dem for å lese f.eks. på T-banen i Oslo. Omslagene er heller ikke direkte tiltrekkende for kvinnelige lesere som har større litterære ambisjoner enn å lese om flagrende unge jappekvinners kjærlighet og karriere.

De forestiller en ung forretningskvinne i helt anonyme omgivelser, sittende eller løpende hit og dit med en stresskoffert-aktig veske. Ingenting antyder bøkenes svært varierende spenn i innhold fra det fantastiske til nøkternt skildra forbrytelser fra 2000-tallet.

Journalisten er riktignok thrillere der kvinner spiller de fleste viktige roller, også mange roller som i mer tradisjonelle kriminalromaner fylles av menn: Som bilmekanikere og raserbilsjafører, usympatiske kriminaletterforskere, gale voldelige muskelkriminelle, osv. Men andre krimforfattere som Unni Lindell og Anne Ragde gir ut bøker med kvinner i tilsvarende hovedroller uten at forlaga presenterer dem som reine damebøker, og uten å jage vekk mannlige lesere. Det er derfor merkelig at forlaget ser bort fra at nettopp Willy Ustad er den av de moderne kioskserieforfatterne som også har mange mannlige lesere.

En annen svakhet ved disse utgivelsene er at bøkene formelig skriker etter etterord av den typen som fikk mange til å kjøpe serien Fire søsken, der Ustad drøfta det faktiske grunnlaget for de forskjellige bøkene. Første bok i serien er f.eks. bygd på flere skandaler innafor fjernsynsjournalistikken i Norge, Sverige og andre land, bok sju tar for seg importen av prostituerte fra Baltikum og henviser til moderne kriminalsaker, osv.

For lesere av begge kjønn som tør trosse bøkenes innpakning og har lyst til å sjekke ut serien, kan en bra begynnelse være bind tre, Gjengangeren. Her er den viktigste delen av handlinga ei stemningsfull og poetisk fortalt spøkelseshistorie fra de store skogene i Sverige, med røtter i virkelige sagn.

Utgivelser i serien[rediger | rediger kilde]

  1. Sannhetens pris (2005)
  2. Mystiske minner (2005)
  3. Gjengangeren (2005)
  4. Hevnens lange arm (2005)
  5. Tegn fra himmelen (2005)
  6. Forfølgeren (2005)
  7. Snøprinsessen (2006)
  8. Hemmelige liv (2006)
  9. Pyramidebyggeren (2006)