Josjkar-Ola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josjkar-Ola og elva Malaja Koksjaga
Nasjonalteateret i Mari El
Josjkar-Olas byvåpen

Josjkar-Ola (marisk og russisk: Йошка́р-Ола́) er største by og hovedstad i Republikken Mari El i Russland. Den ligger ved elva Malaja Koksjaga, rundt 650 km øst for Moskva. Innbyggertall: 281 165 (folketelling 2002).

Josjkar-Ola betyr rød by på marisk. Det nåværende navnet er byens tredje. Byen het Tsarjovokoksjajsk (russisk: Царёвококшайск) før 1919 og Krasnokoksjajsk (russisk: Краснококшайск) fra 1919 til 1927. Disse navnene var avledet av elva som renner gjennom byen.

I sovjettiden, spesielt etter andre verdenskrig, var byen et regionalt industri- og transportsenter og vokste til sin nåværende størrelse. Sovjetunionens sammenbrudd fjernet kunstig støtte for ineffektive statlige virksomheter, og førte til at mesteparten av industriproduksjonen i området ble nedlagt. Den brå nedgangen i levestandard førte til at den best kvalifiserte arbeidskraften flyttet til andre byer i Russland.

Det ligger en strategisk rakettbase nær byen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Josjkar-Ola er knyttet til andre byer og regioner i Russland via jernbane og bussruter. Josjkar-Ola lufthavn ligger 9 km nord for byen.

For transport innen byen finnes et nettverk av kollektivtrafikk, bestående av busser, trolleybusser og rutetaxier (marsjrutki (russisk: маршрутки).

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Josjkar-Ola ligger flere høyere utdanningsinstitusjoner, blant annet Mari statlige universitet, Mari statlige tekniske universitet og Mari statlige pedagogiske institutt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]