Joshua French

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joshua French
Joshua French detail from portrait by Silje Hoydal 2015.jpg
Joshua French, detalj fra portrett
malt av Silje Høidal
Født 7. april 1982 (33 år)
Re i Norge
Mor Kari Hilde Hodne French
Yrke Soldat
Nasjonalitet Norge

Joshua Olav Daniel Hodne French (født 7. april 1982Re) er en norsk tidligere soldat som er dømt for spionasje for Norge, dannelse av et kriminelt forbund, drap, drapsforsøk og væpnet ran i Den demokratiske republikken Kongo. Han har både norsk og britisk statsborgerskap, og er oppvokst i Re i Vestfold.

French kom i medienes søkelys sommeren 2009 da han sammen med samarbeidspartneren og vennen Tjostolv Moland ble arrestert i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Den 8. september ble begge dømt til døden. Dommen ble anket og 3. desember 2009 kom dommen i ankesaken. Dødsdommen ble opprettholdt. Dødsdommer blir ikke lenger fullbyrdet i Kongo, slik at dommen i realiteten er en dom til livsvarig fengsel. Siden 2009 har French sonet sin dom i ulike fengsler i Kongo. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Karriere[rediger | rediger kilde]

French har tjenestegjort i det norske Forsvaret og var ansatt i det britiske forsvaret frem til 2006. På sistnevnte sted hadde han, inntil en skade stanset ham, utdannet seg til fallskjermjeger.[1] I 2006 søkte han seg til Telemark bataljon, men ble ifølge anonyme kilder tvunget til å slutte året etter fordi de mente han (sammen med Tjostolv Moland) skal ha rekruttert personell til private sikkerhetsselskaper.[2] French har hevdet at dette er uriktig. Ifølge French og Moland brøt de to kontrakten med Forsvaret fordi noen ville ha dem til å starte et eventbyrå.[3][4] Han har arbeidet som sikkerhetsvakt på flere steder, bl.a. som piratvakt for et koreansk rederi i Adenbukta.[4] Ifølge French selv skal han og Moland ha hatt flere sikkerhetsoppdrag i ulike afrikanske land, som Angola, Sierra Leone og Den demokratiske republikken Kongo den siste tiden.[3]

Dødsdømt i Kongo[rediger | rediger kilde]

French ble i 2009 sammen med Tjostolv Moland fengslet av kongolesiske myndigheter, anklaget for bl.a. drap og spionasje.[5] Deres sjåfør, Abedi Kasongo, ble funnet skutt og drept den 5. mai utenfor Kisangani i den Demokratiske Republikken Kongo. To vitner hevdet at de to nordmennene sto bak. French og Moland har i norske medier stått fast på at banditter angrep dem og sjåføren. De to ble etterhvert arrestert i nasjonalparken Okapi. Rettssaken begynte, etter mange utsettelser, ved en militærdomstol i Kisangani den 14. august 2009, og den 8. september ble domsavsigelsen kunngjort. Begge ble funnet skyldig og dømt til døden.[6] Dommen ble anket, men dommen ble senere opprettholdt.

French har siden arrestasjonen i 2009 sittet fengslet i Kongo. Den 9. desember 2013 tiltalte kongolesiske myndigheter Joshua French for drap på Moland, som ble funnet død på cellen. Dette til tross for at norske Kripos som også deltok i etterforskningen og obduksjon, konkluderte med at det ikke var mistanke om at noe kriminelt hadde skjedd.[7]

Personlige forhold[rediger | rediger kilde]

Joshua French er sønn av Kari Hilde Hodne French og barnebarn av misjonæren Olav Hodne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ dagbladet.no: «-Kjæresten min er ingen leiemorder»
  2. ^ aftenposten.no: «Bakgrunnen til Tjostolv Moland og Joshua French»
  3. ^ a b aftenposten.no: «Tvunget ut av Forsvaret»
  4. ^ a b (no) Tore Bergsaker/Dagbladet.no (7. august 2009). «- Ansiktet hans viser styrke og ro». Dagbladet. Besøkt 22. august 2009. 
  5. ^ (no) Tore Bergsaker/Dagbladet.no. «-Anonymiteten er ikke så viktig lenger». Dagbladet. Besøkt 7. august 2009. 
  6. ^ Dømt til døden – retten krever 360 millioner av Norge
  7. ^ «Full forvirring rundt French-rettssaken». VG. 7. januar 2014. Besøkt 5. februar 2014.