Joseph Maria Bonnemain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Maria Bonnemain
Født26. juli 1948[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Barcelona[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1978–), katolsk biskop (2021–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Chur (2021–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Zürich
Universidad de Navarra
NasjonalitetSveits
Medlem avOpus Dei (numerary member of Opus Dei, clergyman of Opus Dei)
Priestly Society of the Holy Cross (clergyman of Opus Dei)
Våpenskjold
Joseph Maria Bonnemains våpenskjold

Bispedømmet Chur i Sveits
Katedralen i Chur
Katolikker og protestanter i Sveits, 2017

Joseph Marie Bonnemain (født 26. juli 1948 i Barcelona i Spania) er en sveitsisk katolsk prelat og biskop av bispedømmet Chur i Sveits.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph Bonnemain har sveitsisk far og spansk mor, og lærte seg med årene katalansk, spansk, fransk, tysk og italiensk. Etter skolegang til 1967 studerte han medisin ved Universitetet i Zürich, med avslutningseksamen i 1975.

I sin tid i Barcelona etablerte han tilknytning til Opus Dei. Han studerte filosofi og teologi i Roma.[2]

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 15. august 1978 ble han presteviet samtidig som den senere erkebiskop av Los Angeles, José Horacio Gómez, av kardinal Franz König i Torreciudad, og fire år etter ble han inkardinert i personalprelaturet Opus Dei.[3] I 1980 tok han doktorgrad i kirkerett ved Universitetet i Navarra. Han arbeidet under studieårene også som sjelesørger for arbeidere og bønder i regionen, og ved universitetet.

Fra 1981 var han tilknyttet tribunalet i bispedømmet, og ble i 1982 dets viseofficial. Fra 1983 til 1991 hvar han medlem av Pavestolens delegasjon til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Genève. I 1985 ble han kapellan ved Limmattal-hospitalet i Schlieren i Zürich. I 1989 ble han Churs officialis. Fra 2002 var han sekretær for den sveitsiske bispekonferanse kommisjon om seksuelle overgrep i kirken. I 2003 ble han domkannik i Chur.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Frans utnevnte den 15. februar 2021 fader Bonnemain til biskop av Chur.[4] Paven utnevnte Joseph Bonnemain etter at domkapittelet i Chur i november 2020 hadde avstått fra sin rett til å velge biskop. Blant de tre kandidater som stod til utvalg skal ifølge mediene også Bonnemains navn ha stått. Utnevnten fant sted etter når to års sedisvakans etter biskop Vitus Huonder. I denne perioden forvaltet Pierre Bürcher, den emeriterte biskop av Reykjavík, bispedømmet som apostolisk administrator.

I mars 2021, etter sin utnevnelse til biskop, sa han at han ikke aktet å ta seg noe heraldisk biskoppelig våpen, ettersom «Kristi kors er nok for meg - Det, og kun det, vil jeg benytte».[5]

Bispevielsen fant sted 19. mars 2021. Ved siden av hovedkonsekrator kardinal Kurt Koch ble han ordinert av medkonsekratorene biskopene Pierre Bürcher og biskop Felix Gmür.

I et skriv fra Vatikanets kardinal Marc Ouellet fremgikk det at paven ønsket biskop Bonnemain at i lys av «kompleksiteten ved bispedømmets situasjon» skulle forbli minst fem år i embedet. Bakgrunn for denne avklaring er at den katolske kirkerett oppfordrer biskoper til å søke om aldersbetinget avskjed når de fyller 75 år.[6] I sine første hilsningsord som biskop talte Bonnemain åpent om «spenninger, splittelser, polariseringer», som ikke kirken hadde tillate seg å slite med.[7]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]