Joseph Francis Martino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Francis Martino
Født1. mai 1946Rediger på Wikidata (77 år)
Philadelphia
BeskjeftigelseKatolsk prest (1970–), katolsk biskop (1996–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
St. Charles Borromeo Seminary
NasjonalitetUSA
Bispedømmet Scranton i Pennsylvania
St. Peter's Cathedral

Joseph Francis Martino (født 1. mai 1946 i Philadelphia i USA) er en amerikansk prelat som var biskop av bispedømmet Scranton i Pennsylvania.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han studerte til prest både i Philadelphia (St. Charles Borromeo Seminary) og i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i Roma av rektor for Pontifical North American College, biskop James Aloysius Hickey, den 18. desember 1970, for erkebispedømmet Philadelphia.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til hjelpebiskop i Philadelphia og titulærbiskop av Cellae in Mauretania den 24. januar 1996. Erkebiskopen av Philadelphia, kardinal Anthony Joseph Bevilacqua, bispeviet ham den 11. mars samme år; medkonsekratorer var Francis B. Schulte, erkebiskop av New Orleans, og Edward Peter Cullen, hjelpebiskop i Philadelphia.

Han ble utnevnt til biskop av Scranton 25. juli 2003, og ble innsatt i embedet 1. oktober samme år. I januar 2007 bestemte Martino at en rekke av kirkens High Schools skulle stenges, og likeså en rekke barneskoler - i alt ble det stenht tretti skoler. I januar 2009 kunngjorde biskop Martino at det grunnet prestemangfel og svekkede finanser måtte bispedømmet enten nedlegge eller sammenslå nesten halvparten av sine 209 menigheter.[1]

I løpet av hans embetsperiode betalte bispedømmet Scranton 450.000 USD i kompensasjon til ungdom som var blitt seksuelt misbrukt ungdom av en argentinsk katolsk prest[2].

Martino søkte om avskjed som biskop av Scranton i juni 2009, grunnet dårlig helse: Han led av insomnia and crippling physical fatigue.[3] Dette ble innvilget ab pave Benedikt XVI den 31. august 2009.[4][5]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]