Josef Suk (fiolinist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef Suk
Josef suk.jpg
Født8. august 1929
Praha
Død6. juli 2011 (81 år)
Praha
Gravlagt Vyšehrad gravlund
Utdannet ved Prahas musikkonservatorium, Akademie múzických umění v Praze
Beskjeftigelse Dirigent, pedagog
Nasjonalitet Tsjekkia
Utmerkelse Nasjonalkunstner (1977), Den tsjekkiske republikks fortjenstmedalje (1999), ridder av Æreslegionen (2002), Q63981606 (2005)
Signatur
Josef Suk (fiolinist)s signatur

Josef Suk (født 8. august 1929 i Praha, død 7. juli 2011 samme sted) var en tsjekkisk fiolinist og bratsjist som ble regnet som sitt lands mest betydelige solist, og internasjonalt anerkjent som en ambassadør for tsjekkisk – og ikke minst Antonín Dvořáks – musikk.

Han var sønnesønn av komponisten Josef Suk og oldebarn av komponisten Antonín Dvořák.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Josef Suk studerte ved konservatoriet i Praha og med fiolinpedagogen Jaroslav Kocian. Han debuterte offisielt som solist i 1954 og fikk raskt en internasjonal karriere. Suk spilte i en mengde ulike sammenstillinger, både konsertant og kammermusikalsk og ble regnet som en av de mest allsidige fiolinistene på 1900-tallet, med et musikalsk spenn fra Johann Sebastian Bach til Alban Berg.

For Suk var kammermusikken like viktig som den solistiske aktiviteten. I den «tsjekkiske tio» satte han – sammen med Jan Panenka på klaver og Josef Chuchro på cello – en høy målestokk med innspillinger av Schubert (op. 99), Beethoven og Dvořák. Med den «amerikanske trioen» – Julius Katchen på klaver og János Starker på cello – utmerket han seg framfor alt med innspillinger av trioene til Brahms.

I 1974 stiftet Suk et eget kammerorkester, Sukův komorní orchestr («Suk kammerorkester»).

Fra 1960-årene av spilte Suk på Váša Příhodas stradivarius «Camposelice» som den tsjekkiske staten stilte til hans rådighet.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Harald Eggebrecht: Große Geiger: Kreisler, Heifetz, Oistrach, Mutter, Hahn & Co. Piper, München/Zürich 2000, ISBN 3-492-04264-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]