Josef Kentenich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef Kentenich
Pjk-17.jpg
Født18. november 1885
Gymnich
Død15. september 1968 (82 år)
Schönstatt (Vallendar)
Beskjeftigelse Presbyter, katolsk prest (1910–)
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Apostolic Movement of Schoenstatt

Statue next to a Sanctuary in Argentina

Josef Kentenich (født 16. november 1885 i Gymnich, Rhin-provinsen, død 15. september 1968 i Schönstatt) var en tysk teolog, pedagog og pioner innen den katolske tro.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kentenich regnes av mange av dem som han kom i kontakt med for å ha vært en helgen. Kentenich var mye syk i barndommen og møtte mange vanskeligheter i hans tidlige liv. I en alder av ni år begynte Kentenich å utvikle en sterk hengivenhet til jomfru Maria som han krediterte med å bringe ham gjennom hans livets mange prøvelser. Kentenich sluttet seg til et kirke-seminar i ung alder, da han allerede visste at han ville utdanne seg til prest. Aller helst ønsket Kentenich å bli misjonær og arbeide i Afrika med en veldedig organisasjon, men hans skrantende helse forhindret ham fra å reise, og gjennom de tidlige tyveårene, arbeidet han som åndelig veileder for unge menn som studerte til prest.

Under nazi-regimet i Tyskland, ble Kentenich avhørt av Gestapo og fengslet i Koblenz. Han ble sendt til den fryktede Dachau konsentrasjonsleir på grunn av hans frittalende motstand mot Adolf Hitler og hans nazistiske regime. Han tilbrakte over tre år i denne konsentrasjonsleiren, hvor han ble en støtte for mange, særlig blant de andre prestene som også satt fanget. Ifølge flere førstehånds beretninger, hadde Kentenich ledet mange av hans medfanger til å vise medfølelse, i stedet for å tilegne seg dyrisk oppførsel. Kentenich lærte dem også å være gode mennesker, selv om de befant seg midt i den visse død. Kentenich satt i konsentrasjonsleiren