Hopp til innhold

Josef – drømmenes konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josef – drømmenes konge
orig. Joseph: King of Dreams
Generell informasjon
GenreTradisjonelt animert tegnefilm
Utgivelsesår2000
NasjonalitetUSA
Lengde75 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRob LaDuca[1] Rediger dette på Wikidata
ManusJoe Stillman, Marshall Goldberg Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Jeffrey Katzenberg
KlippMichael Andrews Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Ben Affleck, Mark Hamill, James Eckhouse, Richard McGonagle, Richard Herd, Jodi Benson, Judith Light, Maureen McGovern Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapDreamWorks Animation, DreamWorks Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Netflix
Premiere(r)7. november 2000
Eksterne lenker

Josef – drømmenes konge er en amerikansk animert dramafilm fra 2000, produsert av DreamWorks.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen bygger på Bibelens fortelling om Josef.

Josef er den yngste av Jakobs tolv sønner, og blir sett på som et «mirakel-barn» fordi moren Rachel ble regnet som ufruktbar. Faren behandler Josef som sin øyensten, og farens særbehandling gjør ham innbilsk. De eldre halvbrødrene begynner etterhvert å mislike Josef på grunn av favoriseringen, selv om Josef ønsker å bli akseptert av dem. En natt drømmer Joseph om en ulveflokk som angriper familiens husdyr, og dagen etter går drømmen i oppfyllelse.

Josef får kort tid senere en annen drøm, hvor han ser sine brødre bukke for ham. Da han forteller dem dette, legger de en plan for å bli kvitt Josef for godt. Broren Juda går i spissen for komplottet. De selger lillebroren sin til en slavehandler, og de tar den ødelagte frakken hans med tilbake til foreldrene, som de overbeviser om at Josef ble drept av en flokk ulver. I Egypt blir Josef kjøpt av Potifar, kapteinen for faraoens vakter, og blir gradvis hans mest betrodde ledsager. I tillegg blir han venn med Potifars vakre niese Asenath. Senere blir faraoen plaget av mareritt som ingen av hans rådgivere klarer å tolke.

Men Josef tolker drømmene som advarsler om at en lang periode med overflod skal bli fulgt av en like lang hungersnød. Han tror at dette kan utslette hele Egypt, og foreslår at en femtedel av hvert års innhøsting burde holdes tilbake som rasjonering. Imponert gjør Farao ham til sin minister, under navnet «Zaphnath-Paaneah» og i de påfølgende årene redder Josef egypterne fra sult, og får dem til å selge overskytende korn til naboland som også opplever store problemer på grunn av hungersnøden.

Josef gifter seg med Asenath, og de får sønnene Manasse og Efraim. Etterhvert kommer Jakobs øvrige sønner til Egypt for å kjøpe korn på grunn av den store hungersnøden i hjemlandet. De kjenner ikke igjen Josef, som nekter å selge til dem og anklager dem for å spionere mot Egypt. Brødrene har også med seg en ung mann ved navn Benjamin, som det viser seg er Josef yngre bror. Benjamin ble født etter at Josef havnet i Egypt. Benjamin forteller Josef at moren deres er død, og at Jakob har vært utrøstelig helt siden Josef ble erklært død mange år tidligere.

Engelske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata