Jose M. Lopez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jose M. Lopez
Født10. juli 1910[1]Rediger på Wikidata
Santiago Ihuitlán Plumas
Død16. mai 2005[1][2]Rediger på Wikidata (94 år)
San Antonio
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetMexico
GravlagtFort Sam Houston National Cemetery
UtmerkelserMedal of Honor
Purple Heart

Jose M. Lopez (født 10. juli 1910 i Santiago Ihuitlán Plumas i delstaten Oaxaca i Mexico, død 16. mai 2005 i San Antonio i Texas) var en soldat i det amerikanske militæret som ble tildelt USAs høyeste militære dekorasjon, Medal of Honor, for tapperhet i krig for hans heroiske handlinger under Ardennerslaget, der han egenhendig slo tilbake et tysk infanteriangrep og drepte minst 100 fiendtlige soldater.

Lopez ble oppdratt av sin mor Candida Lopez i Santiago Ihuitlán, Oaxaca i Mexico. Som ung gutt hjalp han ofte moren sin med å selge klær som hun hadde produsert selv, som syerske. Imidlertid var hans tid med sin mor meget kort på grunn av tuberkulose som tok livet henne da Lopez bare var åtte år gammel. Lopez flyttet deretter til byen Brownsville i Texas for å bo sammen med sin onkels familie. Mens han bodde der ble han interessert i boksing og deltok i mange boksekamper.

Lopez var på vei til California fra Hawaii den 7. desember 1941, da han fikk vite om det japanske angrepet på den amerikanske marinebasen Pearl Harbor. Da han ankom Los Angeles, mente myndighetene at han var japansk, og han ble tvunget til å bevise det motsatte. Lopez reiste tilbake til Brownsville og, i 1942, giftet han seg med Emilia Herrera. Det samme året flyttet han til San Antonio der han vervet seg til US Army. Lopez ble først sendt til Fort Sam Houston i Texas, og deretter til Camp Roberts i California, der han fikk sin grunnleggende militære opplæring. Etter at den militære treningen var ferdig ble han sendt til Frankrike der han deltok i flere kamphandlinger og visste slik tapperhet i krig at han ble nominert til den prestisjetunge utmerkelsen Medal of Honor.

Lopez fikk en begeistret mottakelse da skipet hans kom frem til New York City, og han ble møtt av New Yorks ordfører Fiorello La Guardia. Under et besøk i Mexico by, ble han møtt av presidenten i Mexico, Manuel Ávila Camacho, og han ble tildelt Mexicos høyeste militære utmerkelse, la Condecoración del Merito Militar. Ved utbruddet av Korea-krigen i 1950, ble Lopez igjen beordret til å tjenestegjøre for landet sitt og uten å nøle var han forberedt på å gjøre det, helt til president Harry S. Truman, hørte om saken og gjorde at Lopez kunne forbli i USA. Jose døde i mai 2005 da han var 95 år gammel, et år etter hans kone, de var sammen i 62 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Jose Mendoza Lopez, Find a Grave-ID 10999459, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.washingtonpost.com[Hentet fra Wikidata]