Jos van de Braak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jos van de Braak
Født1958Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dirigent, musikkforskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket NederlandeneRediger på Wikidata

Jos van de Braak (Thorn, født 1958) er en nederlandsk dirigent, musikkviter og klarinettist.

van de Braak begynte på den lokale musikkskolen, og 11 år gammel ble han klarinettist ved Harmonieorkest "St. Michaël" i Thorn og her utviklet han seg videre til solo-klarinettist. Han var en av grunnleggerne av et juniorkorps innen St. Michaël.

Etter videregående skole studerte han direksjon av janitsjar- og fanfarekorps under Gerrit Fokkema ved konservatoriet i Utrecht, og i 1982 bestod han praksiseksamenen. Under eksamenskonserten dirgerte han Harmonieorkest "St. Michaël" fra Thorn blant annet under uroppførelsen av komponisten/dirigenten Hardy Mertens' verk 835 CMS. Mertens hadde skrevet dette verket for denne konserten. van de Braak studerte etter dette musikkvitenskap ved Universitetet i Utrecht, og deltok dessuten ved internasjonale kurs for dirigenter i Kerkrade og Rotterdam. Han har arbeidet som dirigent siden 1980.

I 1982 ble han dirigent for Woensels Muziekcorps i Eindhoven, og i 1985 vendte han tilbake til Harmonieorkest "St. Michaël" i Thorn der han ble assistent-dirigent. Fra da av arbeider han tett sammen med Heinz Friesen som han deler rollen som dirigent for Koninklijke Harmonie "Sophia's Vereeniging" i Loon op Zand med. Han har gjennomført flere velgjorte konserter med begge orkestre.

Fra 1992 til 2007 var han musikalsk leder for harmoniorkesteret Auletes som er en del av studentforeningen Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium ved det tekniske universitetet i Eindhoven.

I årene 1996 til 2003 dirigerte han Harmonieorkesteret "St. Cecilia" i Simpelveld, og med dette opptrådte han blant annet i konsertserien Verrassende Ontmoetingen (Overraskende møter) i Tilburg og under mini-Wereld Muziek Concours i Kerkrade i 1999. Fra 1997 til 2003 var han Muziekvereniging T.O.G. Welten i Heerlens førstedirigent.

I januar 2002 ble Jos van de Braak ansatt som dirigent for det kongelige filharmoniorkesteret i Bocholtz, og fra april 2003 av dirigerer han Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning i Beek en Donk. Han dirigerer dessuten også blåserensemblet Zuiderwind blazersensemble.

Ved siden av aktiviteten som dirigent, arrangerer han også symfoniske verk for harmonieorkestre. Disse arrangementene utgis hovedsakelig på hans eget forlag.