José Manuel Estepa Llaurens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José Manuel Estepa Llaurens
Mons. Estepa (30279526624).jpg
Født1. januar 1926
Andújar
Død21. juli 2019[1] (93 år)
Madrid
Utdannet ved Gregoriana, Universidad Pontificia de Salamanca, Institut Catholique de Paris
Beskjeftigelse Katolsk prest (1954–)
Nasjonalitet Spania
Utmerkelser Storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem

José Manuel Estepa Llaurens
Kardinalsvåpen

Kardinal José Manuel Estepa Llaurens (født 1. januar 1926 i Andújar i Andalucia i Spania; død 21. juli 2019 i Madrid) var en spansk militær[[erkebiskop].

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

José Manuel Estepa Llaurens gjennomførte sine filosofiske studier ved det pavelige universitet i Salamanca og teologiske studier ved det pavelige universitet Gregoriana i Roma, Salamanca og Paris.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 27. januar 1954. I 1956 tok han diplom i katekese ved Institut Catholique de Paris. I 1971 ble han konsultor for Kongregasjonen for kleresiet.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 5. september 1972 utnevnte pave Paul VI ham til titulærbiskop av Tisili og til hjelpebiskop i Madrid. Presetevielsen ble foretatt av erkebiskop Vicente kardinal Enrique y Tarancón den 15. oktober samme år; medkonsekratorer var erkebiopen av Toledo og den spanske kirkes primas Marcelo González Martín, og den spanske militærvikar, erkebiskop José López Ortiz OSA.

Den 30. juli 1983 utnevnte pave Johannes Paul II ham til titulærerkebiskop av Velebusdus og til militærvikar for Spania. Da den apostoliske konstitusjon Spirituali militum curae trådte i kraft i 1986 ble han militæererkebiskop for Spania og den 18. november 1989 titulærerkebiskop av Italica.

Han var medlem av den kommisjon på seks biskoper som redigerte Den katolske kirkes katekisme og var ansvarlig for den spansspråklige versjon. Han hadde likeledes ansvaret for den spanske utgave av kortversjonen Kompediet av den katolske kirkes katekisme.

Hans aldersbetingede avskjedssøknad ble innvilget av Johannes Paul II den 30. oktober 2003.[2]

Kardinal[rediger | rediger kilde]

I konsistoriet av 20. november 2010 kreerte pave Benedikt XVI han til kardinalprest med tittelkirken San Gabriele Arcangelo all’Acqua Traversa[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]