José Burgos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José Burgos
Jose burgos PG.jpg
Født9. februar 1837[1][2]Rediger på Wikidata
ViganRediger på Wikidata
Død17. februar 1872[1]Rediger på Wikidata (35 år)
Manila[3][4]Rediger på Wikidata
Gravlagt Paco ParkRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Santo Tomas, Colegio de San Juan de LetranRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet FilippineneRediger på Wikidata

Jose Burgos

José Apolonio Burgos y Garcia (født 9. februar 1837 i Vigan i Ilocos Sur i Filippinene, henrettet 15. februar 1872 i Manila) spansk-filippinsk katolsk prest som del av «Gomburza»-trioen ble urettmessig dømt for opprør av de spanske kolonimyndigheter og henrettet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

José Antonio Burgos var sønn av den spanske offiser Don José Tiburcio Burgos og mestizaen Florencia Garcia. Han var således delvis ilocano. Han fikk en omfattende og solid utdannelse med to mastergrader og to doktorgrader fra Colegio de San Juan de Letran og Santo-Tomás-universitetet i Manila.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet og celebrerte sin første messe i Intramuros, Manilas indre by.

Hans liberale og nasjonalistiske ble vel kjente blant annet gjennom avisartikler, skjønt noen av dem var anonyme, der han gikk inn for politiske og kirkelige reformer. Hans engasjement for at de filippinskfødte i presteskapet skulle innrømmes høyere embeder som sogneprester og en større rolle ved kirkelige beslutninger, gjorde ham upopulær i de kirkelige ledende kretser, som var sominert av spanjoler eller insulares (spanjoler født utenfor Spania). Han vendte seg mot antifilippinsk rasisme og gjorde sitt beste for å avsanne utfall mot hans folk fra enkelte spanske geistlige. Samtidig kritiserte han hvordan mange av disse munker og prester beriket seg og bedrev utukt.

Da det fant sted et mytteri i Cavite den 20. januar 1872, ble kronens og kirkens lederskap raskt enige om at fader José Burgos og to andre filippinske prester, f. Mariano Gómez og f. Jacinto Zamora var involvert og skyldige i separatisme.

De tre prestene ble stilt for retten og utsatt for en rekke fabrikkerte påstander og falske vitneutsagn, og deres egne forsvarsadvokater forrådte dem. Den 5. februar 1872 ble de henrettet ved garottering på Bagumbayan-feltet (nå Luneta Park) i Manila. Burgos, da 35 år, den yngste av de tre, var den siste som døde.

Henrettelsen av de tre var en skjellsettende begivenhet for de nasjonalistiske strømninger i landet, blant annet fordi dr. José Rizal ble inspirert til å skrive sin annen nasjonalistiske roman der han enda klarere enn før inn for den nasjonale sak.

Oppkallinger[rediger | rediger kilde]

En rekke byer og kommuner er blitt oppkalt etter José Burgos:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Jose Burgos, biography/Jose-Burgos
  2. ^ Spansk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, José Apolonio Burgos, 85180/jose-apolonio-burgos
  3. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/85144/Jose-Burgos
  4. ^ http://www.vigan.ph/plaza_burgos.html

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Zaide, Gregorio F. (1984). Philippine History and Government. National Bookstore Printing Press.