Jordskjelvet på Java 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jordskjelvet ved Java 2006 og beslektede hendelser.

Jordskjelvet ved Java 2006 ble utløst klokka 05.54 lokal tid 27. mai 2006 (22.53 UTC 26. mai) i Indiahavet cirka 25 km sør-sørvest for byen Yogyakarta på det sentrale Java i Indonesia. Jakartas meteorologi- og geofysikkbyrå har anslått at episenteret var rundt 37 km sør for Yogyakarta, 33 km under havbunnen.[1] Foreløpige beregninger har anslått jordskjelvets momentmagnitude til 6,2.[2] Det er rapportert om over 5 800 drepte og over 20 000 skadde.[3] Jordskjelvet forårsaket ingen tsunami.

Ifølge politiet er elektrisitet- og telefonlinjer i mange områder ute av bedrift. Flyplassen Yogyakarta Adisutjipto ble stengt, på en av terminalene brøt taket sammen. Landingsbanen ble skadet.[4]

Det viktige hinduistiske tempelanlegget Prambanan ble skadet, mens det også verdenskjente buddhistiske tempelanlegget Borobudur, som ligger noe lenger vest i det berørte området, synes å ha kommet fra jordskjelvet uten noen skader.

Den aktive vulkanen Merapi ligger i det rammede område, og denne vulkanen hadde hatt en sterkere røykutvikling i den senere tid. Det meldes at denne aktiviteten ble mer intens etter jordskjelvet. Men vulkanens aktivitet og jordskjelvet trenger ikke å være direkte tilknyttet hverandre.

Referanser[rediger | rediger kilde]