Hopp til innhold

Jordskjelvet i Ancash 1970

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordskjelvet i Ancash 1970
Basisinformasjon
Dato31. mai 1970
Magnitude7,8 på Richters skala
Dybde30 kilometer
EpisentrumNær Chimbote i regionen Ancash
Berørte områderPerus flagg Peru
Omkomne100 000
Skadde200 000
Posisjon
Jordskjelvet i Ancash 1970 ligger i Peru
Jordskjelvet i Ancash 1970
Jordskjelvet i Ancash 1970 (Peru)

Jordskjelvet i Ancash i 1970 i Peru var et undersjøisk jordskjelv som inntraff den 31. mai. Kombinert med et jord- og snøskred, som ble utløst av jordskjelvet, så er dette den verste naturkatastrofen i Perus historie.

Jordskjelvet rammet regionene Ancash og La Libertad. Episenteret til jordskjelvet lå 35 kilometer utenfor kysten i Stillehavet. Styrken på jordskjelvet lå på mellom 7,9 og 8,0 på Richters skala.

Det nøyaktige tidspunktet for jordskjelvet var søndag ettermiddag klokken 15:23:31 lokal tid (20:23:31 UTC) og det varte i 45 sekunder. Skjelvet destabiliserte nordveggen på fjellet Nevado Huascarán, som forårsaket et stein-, is- og snøskred som begravde landsbyene Yungay og Ranrahirca. Skredet startet som en stor masse med is og stein som var omtrent 910 meter bred og 1,6 kilometer lang. Skredet tilbakela en distanse på 18 kilometer med en gjennomsnittshastighet på mer enn 160 kilometer i timen. På veien tok skredet med seg ekstra masse i form av breavsetninger, og i det det kom fram til Yungay, så er det beregnet at skredet hadde en masse på 80 millioner kubikkmeter med vann, gjørme og stein.

Omkomne og skader[rediger | rediger kilde]

Det offisielle dødstallet fra jordskjelvet og skredet kom opp i 74 194 mennesker, men noen beregninger viser at tallet kunne ha vært så høyt som 80 000 mennesker. Omtrent 25 600 var savnet og 131 331 ble skadet. Over en million mennesker ble hjemløse og enda tre millioner mennesker ble rammet på en eller annen måte. I Yungay døde 20 000 mennesker som følge av skredet og bare 400 overlevde. De overlevende inkluderte de som var på høye steder i byen, som for eksempel kirkegården og også 300 barn som var på et sirkus ved den lokale stadionet.

Jordskjelvet rammet et område på 83 000 kvadratkilometer, et område større enn Belgia og Nederland til sammen. Skader og panikk ble rapportert også i Ecuador, og rystelser kunne merkes i det sentrale og vestlige Brasil.

Katastrofen ødela det som var av den regionale infrastrukturen. De økonomiske tapene kom på over en halv milliard amerikanske dollar. Byer, landsbyer så vel som elektriske og sanitære anlegg til disse ble enten ødelagt eller sterkt skadet.

Områder som ble hardt rammet var kystbyene Chimbote (den største byen i Ancash), Casma, Supe og Huarmey. I Chimbote ble rundt 80 til 90 % av bygningene i byen ødelagt, noe som rammet 3 millioner mennesker.

Den panamerikanske motorveien ble også skadet slik at det ble vanskelig å få fram nødhjelp. Jernbanen mellom Chimbote og Santa Valley ble ubrukelig på 60 % av ruten.

Myndighetene i Peru har nedsatt et forbud mot utgravninger i området hvor landsbyen Yungay ligger begravd, fordi at det blir regnet som et nasjonalt gravsted. Barna som overlevde på stadionet i byen ble bosatt rundt omkring i verden. I 2000 ble det bestemt at den 31. mai skulle bli en offisiell minnedag, for å minnes den nest dødeligste seismiske katastrofen i Sør-Amerika, kun overgått av Jordskjelvet i Haiti i 2010.

Hver 31. mai avholder skolene i Peru en jordskjelv-øvelse for å minnes denne katastrofen.