Hopp til innhold

Jordskip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det vanligste designet til jordskip. En serie vinduer karaktereriserer den jordbeskyttede bygningen og bruken av dekk.
Et jordskip ved Rio Arriba County, New Mexico, USA. Fotografert fra siden.

Et jordskip (engelske: earthship) er en type passivt hus laget av naturlige og resirkulerte materialer. De er designet og markedsført av Earthship Biotecture i Taos. Hjemmene er først og fremst konstruert for å fungere autonomt og er laget av jordfylte bildekk. De utnytter thermisk masse for å naturlig regulere innendørs temperatur. De har også vanligvis sin egen naturlige ventilasjon. Jordskip er vangligvis ikke koblet til noe lysnett og man søker å begrense avhengigheten av offentlig kraftforsyning og bruken av fossilt brensel.

Jordskip er bygget for å utnytte de tilgjengelige lokale ressurssene, særlig solenergi. For eksempel er vinduer bygget på solsiden av huset for å slippe inn lys og hete. Bygningen er ofte bygget i hesteskoform for å få fullt utbytte av naturlig lys, særlig i vintermånedene. På samme måte gir de tykke ytre veggene effektiv beskyttelse mot solen.

Innvendig er de ikke-bærende veggene ofte laget i honningkubemønster av resirkulerte kanner og betong. Disse refereres til som «tinnboksvegger». Disse er vanligvis dekket av tykke lag med stukkatur.

Taket på et jordskip er ofte tykt foret med jord eller adobe for å utnytte energi mer effektivt.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata