Hopp til innhold

Jonsokkoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jonsokkoll
Nomenklatur
Ajuga pyramidalis
Populærnavn
jonsokkoll
Hører til
jonsokkollslekta,
leppeblomstfamilien,
Lamiales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa

Jonsokkoll (Ajuga pyramidalis) er en plante som kan bli opp til 25 centimeter høy. Blomstene er små og lilla med rosettblad liggende mot bakken. Selve blomstene er små og gjemt inne blant de blå-fiolette bladene, helt øverst på planten. Blomstene er normalt blå men kan også være nesten blå-lilla, og er hvite innerst. De kan være vanskelige å få øye på.

Nærbilde av planten, tatt i veikant i kulturlandskap ved Bogstad gård, Oslo.
Bilde av blekgrønn variant, som viser bladenes utseende. Kransbladene ved bakken er mørke og spatelformede.

Blomsterbladene på øvre halvdel av stengelen er ganske hårete. Bladene helt nederst er tettstittende og ofte mørk grønne – de danner en flattrykt rosett nede ved bakken. Stengelbladene sitter motsatt og avtar i størrelse oppover stengelen.

Jonsokkoll vokser ofte i frodig kulturlandskap, og gjerne sørvendt i fruktbar jord. Den vokser også typisk langs gamle kjerreveier, på eng, beitemark og annen kulturmark. Den kan også finnes på berg hvis den står sørvendt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norden er jonsokkoll utbredt i det sørlige Finland, i Sverige opp til Bottenviken, og ellers i Vest-Sverige opp til Vänern.

Jonsokkoll i Norge vokser nord til Troms og har noen forekomster på Varangerhalvøya i Finnmark. Den kan finnes i fjellet i Sør-Norge opp til 1.400 moh., på Hardangervidda opp til 1.130 moh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata