Jonathan Rhys-Meyers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jonathan Rhys-Meyers
Jonathan Rhys Meyers Cabourg 2013.jpg
Født27. juli 1977 (40 år)
Dublin
Utdannet ved The North Monastery
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, modell, filmskuespiller
NasjonalitetIrland
Medlem avThe Venus in furs

Jonathan Rhys-Meyers (født John Michael Francis O'Keeffe den 27. juli 1977) er en irsk skuespiller og Golden Globe-vinner for sin opptreden som Elvis Presley i CBS' miniserie Elvis.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Rhys-Meyers ble født i Dublin County i Irland, og tok opp sin mors pikenavn, Meyers, da han begynte som skuespiller. Ett år etter fødselen flyttet familien til Cork County, der han bor i dag. Han har tre yngre brødre, og de vokste alle opp i Cork med få midler. I en alder av seksten år ble Rhys-Meyers utvist fra skolen for alltid, men kort tid senere ble han «oppdaget» av agenter i en biljardhall i Cork, og han begynte sin skuespillerkarriere.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rhys-Meyers har opptrådt i TV-serier som Gormenghast (2000), og som Elvis Presley i CBS' 4-timers miniserie Elvis (2005). Sistnevnte rolle skaffet ham en Emmy-nominasjon, samt en Golden Globe-pris.

Han har også opptrådt i en rekke filmer, samt at han er sanger og musiker, og sang enkelte av sangene på lydsporet til filmen Velvet Goldmine. Han skal snart spille Mandrake i en film basert på Lee Falks tegneserie.

I Norge er Meyers kanskje best kjent fra serien "The Tudors" hvor han spiller Kong Henrik VIII av England.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]