Jonah Hex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jonah Hex er en westerntegneserie skapt av John Albano og Tony DeZuniga. Hex er kynisk dusørjeger med et ansikt som er misformet på høyre side. Til tross for et lurvete rykte, styres Hex av en æreskodeks som gjør at han beskytter og hevner de uskyldige.

Tegneserien ble filmatisert i 2010, med Josh Brolin i hovedrollen som Hex.

Publiseringshistorie[rediger | rediger kilde]

Hex opptrådte første gang i All-Star Western #10, utgitt av DC Comics, i 1972. Han ble hovedfigur i bladet (som byttet navn til Weird Western Tales fra nummer 12), frem til nummer 38 (etter dette overtok Scalphunter hovedrollen). Da fikk han eget blad, med tittelen Jonah Hex, som det ble utgitt 92 utgaver av mellom 1977 og 1985. Hovedforfatteren i disse utgavene var Michael Fleisher.

I 1985, etter at Jonah Hex ble kansellert, skrev Fleisher serien Hex. Der hadde Jonah Hex blitt mystisk transportert til 2050, og ble en post-apokalyptisk kriger, inspirert av Mad Max. Serien varte i 18 nummer.

Mellom 1993 og 1999 ble det utgitt tre miniserier med Jonah Hex på Vertigo. Seriene ble skrevet av Joe R. Lansdale og tegnet av Tim Truman, og førte Hex inn i en westernhorror der han kjempet mot zombier («Two-Gun Mojo»), et cthulhu-monster («Riders of the Worm and Such»), og et åndefolk («Shadows West»).

I november 2005 begynte DC å utgi et månedlig Jonah Hex-blad, skrevet av Justin Gray og Jimmy Palmiotti, og med rullerende tegnere, deriblant Tony DeZuniga, som tegnet originalserien.

I forbindelse med filmatiseringen av Jonah Hex i 2010, skrev Gray og Palmiotti en tegneserieroman, No Way Back, illustrert av DeZuniga.

I Norge utkom Jonah Hex først i bladet Tomahawk. Deretter ble tilsammen 25 blader utgitt som egen tittel i 1985 og 1986. Begge bladene ble utgitt av SEMIC/Nordisk Forlag AS.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jonah Woodson Hex ble født 1. november 1838. Når Hex er ti år rømmer moren med en salgsmann, og han blir igjen hos sin alkoholiserte far. Som trettenåring bli han solgt av faren til en apasje-stamme som slave, for at faren skal få reise gjennom området deres. To år senere redder Hex høvdingen fra en puma, og høvdingen adopterer Hex, og Hex blir etter hvert hans favoritt foran hans egen sønn, Noh-Tante. I 1854 skal Hex og Noh-Tante stjele en flokk med ponnier fra en kiowa-stamme som en manndomsprøve. Noh-Tante overfaller Hex, og etterlater han hos kiowaene, og forteller faren at Hex døde. Før kiowaene får gjort noe med Hex, blir de angrepet av skalpjegere som nedslakter kiowaene og skyter Hex, og forlater han for å dø. Men Hex blir reddet av en pelsjeger som pleier han tilbake til livet.

I 1859 forlover Hex seg med Cassie Wainwright, men hun blir drept dagen før bryllupet deres. Hex kjemper for sørstatene under den amerikanske borgerkrigen, og ble overvunnet ved Fort Charlotte. Hex' fangede tropp blir nærmest utslettet etter et angivelig fluktforsøk. Hex blir anklaget av de overlevende for å ha angitt de. Hex kommer seg vekk, blir innlemmet i en ny tropp, og overgir seg til slutt i april 1865.

I 1866 vender Hex tilbake til apasje-stammen sin, og forteller høvdingen hvordan Noh-Tante angrep han. Høvdingen bestemmer at de skal kjempe i en hellig tomahawk-kamp. Noh-Tante saboterer Hex sin tomahawk slik at denne ryker i kampen. I desperasjon trekker Hex en kniv og dreper Noh-Tante. Dette blir sett på som juks, og som straff blir han merket med et «demonmerke» ved at en glødende tomahawk blir presset mot kinnet hans, før han blir forvist av stammen.

Vinteren 1866 tar Hex på seg sin første jobb som dusørjeger, ved å jakte ned Eddy Cantwell. I 1874 fører jakten på den kidnappede Laura Vanden han tilbake til Apasje-stammen hans, og blir fanget. Høvdingen vil drepe Hex ved soloppgang. Men Hex blir befridd av White Fawn, han tidligere kjæreste og Noh-Tantes enke. Høvdingen dreper White Fawn, før Hex dreper han, og kan redde Laura Vanden, som ble holdt fanget av han.

I 1875 gifter Hex seg med Mei Ling, og sammen får de sønnen Jason. Men Mei Ling tar med seg sønnen og forlater Hex en måned senere. I 1878 blir Hex sendt til år 2050 av Reinhold Borsten. I 1880 dør moren til Hex, og Hex oppdager at han har en halvbror, Joshua Dazzleby, som er sheriff og predikant i byen Heaven's Gate i Colorado

Hex treffer sin voksne sønn, Jason, i Meksiko i 1899, og får vite at Mei Ling er død. Han drar før han oppdager at han har et barnebarn, Woodson Hex II. Hex blir drept i 1904, av George Barrow, mens han spiller kort. Liket hans blir stjålet og stoppet ut, og Hex blir en attraksjon på flere omreisende sirkus, før liket blir reddet i 1987.