Jon Ranheimsæter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Ranheimsæter
Født5. april 1947 (72 år)
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Børnebibliotekarernes Kulturpris (1989)

Jon Ranheimsæter (født 5. april 1947) er en norsk tegner, illustratør og barnebokforfatter som siden 1975 har bodd og arbeidet i Danmark.

Jon Ranheimsæter er sønn av tegneren og grafikeren Ørnulf Ranheimsæter. Han studerte engelsk, spansk og religionshistorie ved Universitetet i Oslo. Etter å ha vært forlagsredaktør i et lite norsk forlag fra 1973 til 1975, ble han student ved Den grafiske Højskole i København der han var ferdig i 1977. Han var siden avistegner i det danske Dagbladet Børsen og ble frilans illustratør i 1984, samme år som han debuterte med bildeboka Kong Midas har æselører. Han har etter det illustrert en stor mengde bøker for barn, deriblant Hvordan hvalen fik sin snævre hals til tekst av Rudyard Kipling, ei bok som kom på norsk i 1988 under tittelen Hvordan hvalen fikk sin trange hals, tegneserien Drengen der ville være bange i 1989, Jon Sveinbjørn Jonssons bøker om Rein og Jørn Jensens lettlestbøker om fotballspilleren Kasper. Han har også tegnet til en rekke bildebøker og nyillustrert de danske oversettelsene av Arne Svingens populære bøker om Hubert.

Jon Ranheimsæters tegninger er utført med strek i svart tusj og fargelagt med vannfarger. Det uhøytidelige og folkelige uttrykket er tydelig påvirket av humoristiske tegneserier der formidlingen er viktigst. Andre representanter for denne stilen er danske Claus Deleuran med flere.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]