John William Godward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John William Godward
Født9. aug. 1861[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wimbledon[5]
Død13. des. 1922[5][6][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
London[7]
Wimbledon[5]
Beskjeftigelse
FarWilliam Godward
MorSarah Eborall Godward
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtLondon
Brompton gravlund

Nerissa av John William Godward.
Yes or No, en romantisk framstilling av et frieri i antikken, malt 1893.

John William Godward (født 9. august 1861, død 13. desember 1922) var en engelsk maler fra slutten av den pre-rafaelittiske og nyklassistiske perioden. Han var en elev av Lawrence Alma-Tadema, men hans malestil falt av moten i møtet med de nye, moderne malere som Pablo Picasso og andre. Han begikk selvmord 61 år gammel, og det ble sagt at han hadde etterlatt seg et brev hvor han hevdet at «verden ikke var stor nok» for ham og en Picasso.

Hans allerede adskilte familie, som forgjeves hadde satte seg i mot at han ble kunstmaler, skammet seg over hans selvmord og brente alle hans papirer og etterlatenskaper. Ikke ett eneste fotografi av Godward skal ha overlevd.

Liv[rediger | rediger kilde]

Godward ble født i 1861 og levde i Wilton Grove, Wimbledon. Han stilte ut i Royal Academy fra 1887. Da han flyttet til Italia med en av sine modeller i 1912 brøt hans familie av all kontakt med ham og fjernet hans bilde fra alle familiebilder. Godward kom tilbake til England i 1919, døde i 1922 og ble gravlagt i kirkegården Brompton Cemetery i vestlige London.

En av hans mest kjente malerier var Dolce far Niente (1904), som betyr «behagelig lediggang», som nå henger i samlingen til Andrew Lloyd Webber. Som med mange av hans bilder malte han flere enn en versjon, og i dette tilfellet finnes den en tidligere og mindre kjent versjon fra 1897.

Verker[rediger | rediger kilde]

Godward var en viktoriansk nyklassisist og var derfor en tilhenger av Frederick Leighton, men han var mer stilistisk tilknyttet Lawrence Alma-Tadema ved at begge hadde en svakhet for å male klassistisk arkitektur, spesielt statiske landskap og marmorkonstruksjoner. Det store flertallet av Godwards bevarte malerier består av kvinner i klassiske kjoler som poserer mot disse landskapene, skjønt der finnes også delvis nakne og helt nakne kvinnefigurer hos ham, et fremstående eksempel er In The Tepidarium (1913). Tittelen deler han med et kontroversielt maleri av samme objekt som Alma-Tadema gjorde og som nå finnes i Lady Lever Art Gallery. Tittelen reflekterer Godwards inspirasjonskilde: den klassiske sivilisasjon, spesielt det antikke Roma, noe som han også hadde fra Alma-Tadema, foruten antikke greske trekk som delvis knyttet ham kunstnerisk til Leighton.

Siden den klassiske kunnskapen var mer utstrakt hos hans samtidspublikum enn den er i dag, var omhyggelig bakgrunnsforskning for den minste detalj særdeles viktig for å bli satt pris på i denne genren. Alma-Tadema var, foruten å være kunstner, også en arkeolog som arbeidet ved historiske funnsteder og samlet gjenstander som senere ble benyttet i hans malerier. Også Godward studerte alle detaljer i arkitektur og klær for å sikre seg at hans verker hadde alle autentiske trekk nødvendig. I tillegg var Godward meget omhyggelig på å gjengi alle andre viktige trekk i sine malerier, eksempelvis dyreskinn (som i Noon Day Rest, 1910 og A Cool Retreat, 1910), ville blomster (Nerissa, 1906), illustrert overfor, og Summer Flowers, 1903).

Vakre kvinner i utstuderte positurer i så mange av hans bilder fikk mange til å klassifisere Godwards verker ukorrekt som pre-rafaelittiske, også ettersom hans palett var både livfull og fargerik. Imidlertid var hans valg av subjekt, antikken framfor middelalderen, mer typisk for en viktoriansk nyklassisist enn for en pre-rafaelitt. Han var en viktoriansk drømmer som malte vakre bilder som både var idealiserte og romantiske. Ettertiden kom derfor til å kritisere nedlatende både Godward og Alma-Tadema som «viktorianere i toga».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ doi.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Le Delarge, oppført som John William GODWARD, Delarge-ID 31329_artiste_GODWARD_John_William[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 8054841, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6z33x8f, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c www.ledelarge.fr[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ n2t.net[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ vocab.getty.edu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]