John Spencer (skuespiller)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

John Spencer (født John Speshock 20. desember 1946 i New York, død 16. desember 2005) var en amerikansk skuespiller, blant annet kjent for sine roller i Lov og rett i LA og Presidenten. Han døde som følge av et hjerteinfarkt, om morgenen (lokal tid, USA) den 16. desember.

John var eneste sønn av John og Mildred Speshock (henholdsvis lastebilsjåfør, og husmor og tidvis servitør). Han vokste opp nær Paterson i New Jersey, men dro hjemmefra i en alder av 16 for å gå på the Professional Children's School, for å virkeliggjøre drømmen om å bli skuespiller. Mens han gikk der, tok han oppdrag som «katalogmodell», noe som førte til at han i 1963 fikk rollen som Henry Anderson , en gjentagende rollefigur (en rolle som ikke er fast oppsatt, men stadig dukker opp), i TV-serien «The Patty Duke Show». Etter det gikk han på Fairleigh Dickerson University, og senere New York University, men «hoppet av» for å gjenoppta skuespiller-karrieren. Han arbeidet hovedsakelig innen teater, før han i 1983 tok steget inn i filmverdenen med en liten rolle i WarGames. Han hadde også gjesteopptredener i TV-serier som Ellen («The Ellen DeGeneres Show»), Rosie O'Donnel Show, Saturday Night Live, Lois & Clark og Miami Vice.

John Spencer var en selverkjent alkoholiker, men forble edru etter at han hadde gått i terapi. Han sluttet å røyke i 1999, noe som han beskrev som «helvete på jord». Begge disse livsopplevelsene ble siden skrevet inn i manuset til Presidenten, for hans rollefigur «Leo McGarry».

I 2002 mottok han en Emmy for beste mannlige birolle i en drama-serie, for hans tolkning av «Leo McGarry» i Presidenten. Han var også nominert i 2000, 2001, 2003 og 2004, i tillegg til at han var nominert til en Golden Globe for rollen som «Leo McGarry». I sin takketale for prisen i 2002 sa han blant annet at «en skuespiller er bare så god som dialogene i manuset tillater. I Presidenten får vi utlevert gull!!».

Spencer døde av hjerteinfarkt på et sykehus i Los Angeles 16. desember 2005, fire dager før hans 59nde bursdag. I Spencers private begravelse, sang hans collega fra Presidenten, Kristin Chenoweth, "For Good» fra den populære Broadway musikalen Wicked. Spencer ble gravlagt i Laurel Grove Memorial Park i hjembyen Totowa, New Jersey. Da han døde, hadde Spencer filmet to av de fem Presidenten episodene som var i post-produksjon: "Running Mates" og "The Cold ". Hans død ble senere skrevet inn i den siste sesongen av serien, da hans karakter Leo McGarry døde av et hjerteinfarkt på valgnatten. Ved et sammentreff, led Spencers karakter en livstruende hjerteinfarkt bare over et år tidligere i den sjette sesongen i episoden "The Birnam Wood". Hans navn forble i åpningssekvensen av den siste sesongen av serien.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]