John Charles Walsham Reith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Charles Walsham Reith
INF3-49 Sir John Reith Artist Wooding.jpg
Født20. juli 1889
Stonehaven
Død16. juni 1971 (81 år)
Edinburgh
Beskjeftigelse Politiker, ingeniør, journalist
Parti Det konservative parti
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Storkorsridder av Order of the British Empire, følgesvenn av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order

John Charles Walsham Reith, 1. baron Reith, (født 20. juli 1889, død 16. juni 1971) var en skotsk politiker og kringkastingsmann.

Han studerte ved Gresham's School i Norfolk. Han var fra 1922 til 1938 den første sjefen for BBC, og etablerte den uavhengige allmennkringkastingen i Storbritannia. Hans idé om kringkasting som en måte å utdanne massene på ble en bærebjelke både for BBC og for kringkastingsselskaper i andre land. Reith var først administrerende direktør for det kommersielle monopolet British Broadcasting Company Ltd. I 1927 ble han generaldirektør i British Broadcasting Corporation. Han ble slått til ridder samme år.

Reith ble i 1940 utnevnt til informasjonsminister i Neville Chamberlains regjering, og ble samme år innvalgt i parlamentet. Da Chamberlain måtte gå av ble Reith transportminister. Han hadde forskjellige funksjoner i regjeringen frem til 1942. I 1940 ble han også overført til Overhuset gjennom å bli adlet til baron Reith av Stonehaven. Reith var Knight Grand Cross av Order of the British Empire og Companion av Order of the Bath.