John Reith, 1. baron Reith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

John Charles Walsham Reith, 1. baron Reith (født 20. juli 1889, død 16. juni 1971) var en skotsk politiker og kringkastingsmann.

Han studerte ved Gresham's School i Norfolk. Han var fra 1922 til 1938 den første sjefen for BBC, og etablerte den uavhengige allmennkringkastingen i Storbritannia. Hans idé om kringkasting som en måte å utdanne massene på ble en bærebjelke både for BBC og for kringkastingsselskaper i andre land. Reith var først administrerende direktør for det kommersielle monopolet British Broadcasting Company Ltd. I 1927 ble han generaldirektør i British Broadcasting Corporation. Han ble slått til ridder samme år.

Reith ble i 1940 utnevnt til informasjonsminister i Neville Chamberlains regjering, og ble samme år innvalgt i parlamentet. Da Chamberlain måtte gå av ble Reith transportminister. Han hadde forskjellige funksjoner i regjeringen frem til 1942. I 1940 ble han også overført til Overhuset gjennom å bli adlet til baron Reith av Stonehaven. Reith var Knight Grand Cross av Order of the British Empire og Companion av Order of the Bath.