John Q

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Q
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 15. februar 2002
Prod.landUSA USA
Lengde116 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørNick Cassavetes
ProdusentMark Burg
ManusforfatterJames Kearns
MusikkAaron Zigman
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Robert Duvall
James Woods
Kimberly Elise
Annen informasjon
Budsjett$36 million
Prod.selskapNew Line Cinema
Eksterne lenker

John Q er en amerikansk thrillerfilm fra 2002, regissert av Nick Cassavetes. Filmen følger en ung gutt som blir diagnostisert med en alvorlig hjerte-feil, og som ikke kan få organtransplantasjon fordi helseforsikringen ikke dekker det. Faren til gutten tar et rom på sykehuset fullt av pasienter og leger som gisler, og krever at sønnens navn blir satt på listen over organ-mottakere.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En utålmodig kvinnelig sjåfør i en hvit BMW kjører i full fart på en svingete, steinete vei. Hun prøver å kjøre forbi en stor lastebil, men bilen krasjer i en annen bil, spinner rundt og den lastebilen hun prøvde å kjøre forbi krasjer rett inn i bilen hennes. Samtidig har John Quincy Archibald (Denzel Washington) og hans kone, Denise (Kimberly Elise), store økonomiske problemer. En morgen våkner John til lyden av at bilen blir tauet bort på grunn av manglende betalinger, og han prøver uten hell å stanse borttauingen. Kort tid senere blir Archibald vitne til at han unge sønn, Michael, kollapser under en baseball-kamp.

Etter flere medisinske tester, får John vite av Dr. Raymond Turner (James Woods) og Rebecca Payne (Anne Heche) ved sykehuset, at Michael har en hjerte-feil og trenger organtransplantasjon så raskt som mulig. Men fordi bedriften John arbeider for endret jobben hans fra heltid til deltid, ble familiens helseforsikring innskrenket og dekker ikke lenger kirurgi. Familien prøver å skaffe nok penger til den kostbare operasjonen, men klarer bare å samle en tredjedel av det behandlingen koster. John går til sykehuset bevæpnet med en pistol, tar flere gisler, og krever at sønnens navn føres opp på listen over mottakere for organtransplantasjon. Politimannen Frank Grimes (Robert Duvall) kommer til sykehuset som gisselforhandler. I mellomtiden begynner John og de 11 gislene å prate sammen, og de får vite mer om hverandre. De begynner å forstå John`s situasjon. En av dem, Miriam, er gravid, og hennes ektemann Steve håper at deres første barn er sunn og frisk.

En ungt gissel, Julie, har en brukket arm. Hun og kjæresten Mitch påstår at skaden kommer fra en bilulykke, men på grunn av noen hull i historien deres, skjønner de andre at paret lyver, og at Mitch hadde banket opp Julie slik at hun skadet armen. Mitch prøver å overmanne John, men Julie er lei av Mitch`s oppførsel og hjelper John ved å slå Mitch flere ganger på grunn av måten han behandlet henne på. Etter en stund går John med på å løslate noen gisler i bytte mot at sønnens navn havner på listen over organ-mottakere. Han frigir Steve og Miriam, samt et gissel som heter Rosa og hennes baby. Politimesteren i Chicago, Gus Monroe (Ray Liotta), gir SWAT tillatelse til å la en skarpskytter snike seg inn i bygningen i håp om å få kontroll over situasjonen. John blir skutt, men får bare en mindre skade. Etter å ha avfyrt ett skudd, faller skarpskytteren ned gjennom taket og en rasende John slår ham flere ganger. Etterpå bruker John politimannen som et menneskelig skjold i det han går utenfor bygningen hvor flere politimenn peker våpen mot ham. John krever at sønnen hans skal bringes til sykehuset umiddelbart. Politiet godtar dette kravet, i bytte mot at skarpskytteren fra SWAT blir løslatt.

Når sønnen kommer til sykehuset, avslører John sin intensjon om å begå selvmord slik at hans eget hjerte kan redde sønnen. Han overtaler Dr. Turner å utføre operasjonen. John sier farvel til sønnen Michael før han går til operasjonsstuen. Han putter en enkelt kule i pistolen, og avslører dermed ovenfor gislene at pistolen aldri var ladd. Han trykker på avtrekkeren, men glemmer at sikringen fremdeles er på. I det han holder pistolen mot hodet og forbereder seg på å avslutte livet sitt, får hans kone vite om en kvinne som nylig ble drept i en bilulykke, (kvinnen i en hvit BMW i åpningsscenen), som har samme blodtype som Michael. Denise kommer seg inn på operasjonsstua og hindrer John i å begå selvmord. Michael blir gitt en livreddende operasjon, og får hjertet til kvinnen som døde i ulykken. Grimes lar John se på sønnens operasjon sammen med Denise, før han blir arrestert og ført vekk. Tre måneder senere, under rettssaken mot ham, kommer alle gislene og vitner til fordel for John. Det kommer ikke frem hva dommen blir, men advokaten hans sier at ingen dommer vil gi ham mer enn tre til fem år, og at hun vil prøve å få straffen redusert til to år. Michael takker faren sin for å ha reddet livet hans.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]