John Pott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Pott
CollegePott054a.jpg
Født14. juli 1919
Khartoum
Død23. april 2005 (85 år)
Utdannet ved Wellington College, Royal Military College, Sandhurst
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Military Cross, Medlem av Den britiske imperieordenen
TroskapStorbritannia
VåpenartBritish Army
Militær gradMajor
EnhetKing's Own Royal Regiment (Lancaster)
KommandoerA Company, 156 Battalion, The Parachute Regiment
C Squadron, Trucial Oman Scouts
Deltok iDen andre verdenskrig

Robert Laslett John Pott (født 14. juli 1919 i Khartoum, i det da anglo-egyptiske Sudan, død 23. april 2005) var sjef for et kompani under slaget om Arnhem i Nederland i september 1944.

John Potts militære historie ble ikke mer allment kjent før på 2000-tallet, på grunn av en sang som ble skrevet om ham av hans barnebarn, Joel Pott. Joel Pott var vokalist i det Ivor Novello Award-vinnende indie rock-bandet Athlete. Hans far var også militær og tjenestegjorde i Sudan Defence Force.

Pott ble utdannet ved Wellington College og deretter begynte han ved Royal Military Academy Sandhurst. Den 1. juli 1939, hadde han oppdrag som fenrik i King's Own Royal Regiment som var stasjonert i Lancaster) og han var utstasjonert i det britisk-styrte India. I India møtte Pott Anna Frost og de giftet seg i 1941. På samme dag som ekteskapet deres begynte, ble Pott innkalt til frontlinjen, og det nygifte ekteparet fikk ikke se hverandre på atten måneder etter at de hadde giftet seg. Han hadde blitt forfremmet igjen, den 1. januar 1941. Hans bataljon ble sendt til Midtøsten og han tjenestegjorde og ble såret der i 1942.

Senere på året ble bataljonen hans sendt videre til Kypros, og deres transportskip ble torpedert på veien dit. I 1943 vervet Pott seg til det britiske fallskjermregimentet. Han deltok under den allierte invasjonen av Italia. Dagen etter at han ledet sitt eget kompani hans i en krigssituasjon for første gang, ble han beordret til å overta to bondegårder som ble holdt av tyske styrker. Han ble anbefalt til medaljen Military Cross fra hans brigadesjef John Hackett.

John Pott ble i tillegg til Military Cross tildelt Order of the British Empire for hans tjenester for Storbritannia under den andre verdenskrig. Han døde i 2005, i en alder av 86 år.