John Ogilvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Ogilvie
Helgen
John Ogilvie martyr.jpg
Født1579
Moray
Død10. mars 1615
Glasgow
Hengt
Utdannet ved Univerzita Palackého v Olomouci, Karl-Franzens-Universität Graz
Beskjeftigelse Katolsk prest, Jesuit
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Saligkåret22. desember 1929
Helligkåret17. oktober 1976
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag10. mars
Se ogsåEkstern biografi

John Ogilvie (født 1579 i Drum-na-Keith, Banffshire, Skottland, død 10. mars 1615 ved Glasgow Cross, Glasgow var en skotsk katolsk jesuitt, prest, martyr og helgen. Hans festdag feires på hans dødsdag 10. mars.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, virke på kontinentet[rediger | rediger kilde]

John Ogilvie ble oppdratt som kalvinist, men konverterte til Den katolske kirke i 1596. Tre år senere sluttet han seg til Jesuittordenen og virket i Østerrike, i første rekke i Graz og Wien. Han hadde også utdannelse fra Universitetet i Helmstedt. Han ble ordinert til prest i Paris i 1610 og etter å ha tjenestegjort i Frankrike vendte han hjem til Skottland i 1613.

Virke i Skottland, henrettelse[rediger | rediger kilde]

Ogilvie tjenestegjorde blant de i Glasgow-området som forble katolikker etter reformasjonen i Skottland i 1560 da det hadde blitt forbudt å preke og undervise i den katolske tro, samt forbudt å lese messer og feire eukaristi i Skottland. Ogilvie feiret messe hjemme hos katolikker og ga sjelesorg.

Hans sjelesørgeriske tjeneste skulle ikke vare lenger enn et knapt år. I 1614 ble Ogilvie angitt og arrestert i Glasgow og erkebiskop John Spottiswoode sørget for og kastet i fengsel i Paisley. Han ble utsatt for grusom tortur, blant annet ved å bli holdt våken i åtte fager og ni netter, et forsøk på å få ham til å avsverge sin katolske tro og troskap mot paven og til å røpe navnene til andre katolikker. Men han gav ikke etter.

Ogilvie stod i mot og ble til slutt dømt til døden ved hengning, trekking og kvartering for å ha nektet å anerkjenne kongens kirkelige jurisdiksjon. Henrettelsen ble gjennomført 10. mars 1615. Han var da 36 år gammel. Han ble ført gjennom Glasgows gater til retterstedet ved Glasgow Cross.

Hans siste word var

«If there be here any hidden Catholics, let them pray for me but the prayers of heretics I will not have».

Etter å ha blitt skjøvet fra trappen kastet han sine skjulte rosenkransperler ut i mengden. Det fortelles at en av hans motstandere fikk tak i dem og senere ble en from katolikk for resten av sitt liv.

Etter henrettelsen ble Ogilvies følgesvenner arrestert og fengslet. De fikk kraftige bøter, men ble ikke henrettet.

Kilder[rediger | rediger kilde]