John Monash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Monash
John Monash
Født27. juni 1865
Melbourne, Victoria, Australia
Død8. oktober 1931 (66 år)
Melbourne, Victoria, Australia
BeskjeftigelseSivilingeniør, ingeniør, militært personell, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedMelbourne Law School
Scotch College
NasjonalitetAustralia
GravlagtBrighton Cemetery[1]
UtmerkelserKnight Grand Cross of the Order of St Michael and St George
Knight Commander of the Order of the Bath
Volunteer Decoration
Mentioned in Despatches (6)
TroskapAustralian Army
VåpenartAustralian Army
Tjenestetid1884 – 1920
Militær gradGeneral
KommandoerAustralian Corps
3rd Division
4th Brigade
13th Brigade
Deltok iFørste verdenskrig

Monash i 1918
Statue av Sir John Monash i King's Domain i Melbourne.

John Monash (født 27. juni 1865 i West Melbourne i Victoria, død 8. oktober 1931) var en sivilingeniør og australsk militær kommandant under den første verdenskrig.

John var sønn av Ludvig Monash og hans kone Bertha som begge var av tysk-polsk og jødisk opprinnelse. Familienavnet deres ble opprinnelig stavet Monasch og ekteparet bodde i Krotoschin, Polen, men de flyttet til Australia knapt to år før John Monash ble født. Monash kunne snakke og skrive flytende tysk. I 1874 flyttet familien til den lille byen Jerilderie i Riverina-regionen i delstaten New South Wales, hvor hans far drev en butikk. Monash begynte den offentlige skolen, og hans intelligens ble raskt anerkjent. Familien ble rådet til å flytte tilbake til Melbourne for å la John nå sitt fulle akademiske potensial.

Monash bestod immatrikulerings-eksamen da han var bare 14 år gammel, og han fikk sin Master of Science fra University of Melbourne i 1893. Senere ble han tildelt en doktorgrad som ingeniør i 1921. Den 8. april 1891, giftet Monash seg med Hannah Victoria Moss, og deres eneste barn, datteren Bertha, ble født i 1893. Monash jobbet som sivilingeniør, og han spilte en viktig rolle med å introdusere armert betong til den australske ingeniørvirksomhet. Han arbeidet opprinnelig for private entreprenører og med jernbanebygging.

Etter å ha arbeidet i en periode hos selskapet Melbourne Harbour Trust, gikk Monash i 1894 i kompaniskap med konsulent J. T. N. Anderson og de startet sitt eget firma med konsulenter og entreprenører. Da partnerskapet ble oppløst i 1905 sluttet Monash seg til byggherren David Mitchell og industriell kjemiker John Gibson, som arbeidet med Monier Pipe Construction Co, som produserte armert betong. Monash ble utnevnt til president i den viktorianske Institute of Engineers og han var medlem av Institution of Civil Engineers, London.

Monash sluttet seg det australske militæret i 1884 og han ble utnevnt til løytnant tre år senere. Han ble tildelt graden kaptein i 1895, i 1897 ble han major og i 1906 ble han utnevnt til oberstløytnant. Han var oberst og ledet den 13. infanteribrigade i 1912. Etter utbruddet av den første verdenskrig i 1914 fikk Monash enkelte negative kommentarer når det gjaldt hans tyske opprinnelse. Han ble kommandant for den 4. australske infanteribrigade og ble sammen med denne utstasjonert i Egypt. Monash ble forfremmet til brigadegeneral i juli 1915.

Monash deltok under slaget om Gallipoli, som var en større alliert operasjon under den første verdenskrig. Slaget fant sted på den tyrkiske halvøya Gallipoli fra april 1915 til januar 1916. De allierte styrkene led store tap mot Det osmanske rikets styrker. Operasjonen ble regnet som bare delvis vellykket. Monash ledet ordren om evakuering av øya som kom i desember 1915. Evakueringen var vellykket, 45 000 soldater og militært materiell til en verdi av flere millioner pund ble trukket vekk fra øya uten den minste mistanke fra fienden om at de drev med store troppeforflytninger. Bare timer etterpå åpnet de tyrkiske soldatene et gigantisk bombardement mot de nå tomme skyttergravene.

Etter en hvileperiode i Egypt, ble Monash i juni 1917 sendt til Nordvest-Frankrike. I juli samme år, med rang som generalmajor, var han ansvarlig for den nyopprettede australske 3. divisjon. Den britiske overkommando ble imponert over Monashs evner og entusiasme når det gjaldt treningen av soldatene. I mai 1918 ble han forfremmet til generalløytnant.

Like etter avslutningen av fiendtlighetene under den første verdenskrig ble Monash utnevnt til generaldirektør med ansvar for hjemsendelse og demobilisering av alle de australske soldatene. Han ble leder for den den nyopprettede avdelingen som skulle gjennomføre tilbakeføring av troppene til Australia. Han returnerte selv til Australia, den 26. desember 1919, til en stormende velkomst fra den australske sivilbefolkningen.

Senere arbeidet Monash i en rekke fremtredende sivile stillinger. Han ble ansatt som visekansler for University of Melbourne fra 1923 og frem til hans død åtte år senere. Monash var et aktivt medlem av Rotary Club of Melbourne, og tjente som klubbens andre president (1922–1923). I 1927 ble han den høye beskytter av det nystiftede «Zionist Federation of Australia and New Zealand». John Monash døde i Melbourne den 8. oktober 1931, i en alder av 67 år, og han ble gitt en statsbegravelse. Anslagsvis 250 000 sørgende dukket opp i begravelsen hans. Som et siste tegn på ydmykhet, til tross for hans mange prestasjoner, ære, medaljer og titler, instruerte han at hans gravstein bare skulle ha påført ordene «John Monash». Han ble gravlagt i Brighton General Cemetery i Melbourne.

Monash ble utnevnt til storkorsridder av Order of St Michael and St George og ridderkommandør av Order of the Bath. Han mottok Volunteer Decoration og ble seks ganger «Mentioned in Despatches».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]