John Mason Neale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
John Mason Neale
John Mason Neale.jpg
John Mason Neale
Født24. januar 1818
London, England
Død6. august 1866 (48 år)
England
Utdannet ved Trinity College, Trinity College
UtdannelseStuderte teologi ved Trinity College, Cambridge
Beskjeftigelse Anglikansk prest
Nasjonalitet Storbritannia
Livssyn Den anglikanske kirke

John Mason Neale (født 24. januar 1818 i London, død 6. august 1866) var en britisk anglikansk prest, lærer og salmedikter.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han ble født i London som sønn av en prest og gikk på skole på Sherborne skole i Dorset og på Trinity College, Cambridge, hvor hans manglende matematikkferdigheter forhindret ham i å ta en grad, selv om han ble sagt å være den beste studenten i klassiske fag på årevis.[1]

John Mason Neale ble oppkalt etter den puritanske presten og salmedikteren John Mason (1645–1694), som moren hans, Susanna, var en etterkommer av[2]

I Cambridge ble Neale påvirket av Oxfordbevegelsen og var med på stiftelsen av Cambridge Camden Society som senere ble kjent som Ecclesiological Society. Selv ble han geistlig i 1841, men på grunn av dårlig helse kunne han ikke flytte før 1846 da han fikk jobb på Sackville College i East Grinstead, en stilling han hadde fram til sin død.

I 1854 var Neale med på å stifte Society of Saint Margaret, en orden for kvinner i den anglikanske kirke som var viet til pleie av syke. Det var på denne tiden stor skepsis i den anglikanske kirken for alt som minnet om katolisisme. Bare ni år tidligere hadde John Henry Newman som oppfordret til katolske praksiser i den anglikanske kirke, konvertert og blitt katolikk. Dette gjorde at folk som Neale ble sett på som agenter for Vatikanet, utsendt for å ødelegge den anglikanske kirke fra innsiden. En gang ble han fysisk angrepet i begravelsen til en av søstrene i ordenen og fra tid til annen fikk han trusler om å bli steinet eller få huset nedbrent. Han fikk ingen hederstitler eller lignende i England, og doktorgraden hans ble tildelt ham av Trinity College i Connecticut. Til tross for dette fikk han mange venner på grunn av sin milde person, og St. Margaretsøstrene overlevde og vokste seg sterke.

Han var også grunnlegger av Anglican and Eastern Churches Association.

Neale var sterkt høykirkelig i sine sympatier, og møtte mye motstand for dette, også fra sin egen biskop. Han oversatte de østlige liturgiene til engelsk og skrev en kommentar til Salmene preget av mystikk. Han er best kjent som salmedikter og -oversetter, og har beriket engelsk salmetradisjon med oldkirkelige og middelalderske salmer oversatt fra gresk, latin. russisk og syrisk. Salmeboken The English Hymnal (1907) inneholder 63 av hans oversettelser og seks originaltekster av Neale i Norsk Salmebok er en av hans salmer med og en annen er med i Salmer 1997. Han er også med i Norsk salmebok 2013. Blant hans oversettelser finner man

Arv[rediger | rediger kilde]

Neales mest holdbare og kjente arv er sannsynligvis hans bidrag til de engelske julesangene som «Good Christian Men, Rejoice» og hans sang for andre juledag, «Good King Wenceslas». Han gjorde også mye av oversettelsen for adventssalmen «O come, O come, Emmanuel», som er basert på O antifonene fra uken før jul. Neale gav også ut An Introduction to the History of the Holy Eastern Church (1850, 2 bind). History of the so-called Jansenist Church of Holland (1858), Essays on Liturgiology and Church History (1863) og mange andre verker.

Siden han døde på Kristi forklarelsesdag, den 7. august, blir han minnet på denne dagen i den anglikanske kirke. Han er også med i den lutherske helgenkalenderen til Evangelical Lutheran Church in America den 1. juli, samme dag som Catherine Winkworth.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Neale, John Mason i Venn, J. & J. A., Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958.
  2. ^ «The Reverend John Mason». The Church of St Giles, Water Stratford. The Parish of St. Giles, Water Stratford. Arkivert fra originalen 2010-11-25. Besøkt 18. juni 2010. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]