John Logan Campbell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Sir John Logan Campbell (født 3. november 1817 – død 22. juni 1912) var en fremtredende offentlig person i New Zealand. Han ble beskrevet av sine samtidige som «Aucklands far».

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Logan Campbell ble født i Edinburgh i Skottland. Han tok graden dr. med. ved University of Edinburgh i 1839, og seilte til Australia samme året.

Tiden i New Zealand[rediger | rediger kilde]

I 1840 kom han til New Zealand, hvor han først ankom byen Coromandel, og deretter Auckland, som på den tiden var gjort til hovedstad i New Zealand av generalguvernør William Hobson. Campbell og William Brown, som ankom på samme tidspunkt, var de første europeerne som bosatte seg i området.

Logan Campbell og Brown bygget det første huset i Auckland (Acacia Cottage, som fortsatt er bevart), og åpnet den første butikken. Han ble raskt velkjent i Auckland, både i forretningsmiljøene og i blant folk flest. Han var direktør i blant annet Bank of New Zealand.

Tilsynshavende for Auckland-provinsen[rediger | rediger kilde]

Campbell begynte en karrière innen politikken i november 1855, hvor han tjenestegjorde som tilsynshavende for Auckland-provinsen frem til september 1856.

Parlamentsmedlem[rediger | rediger kilde]

Campbell kom med i det 2. parlamentet i New Zealand. Han var en minister uten portefølje i regjeringen til Edward Stafford fra juni til november 1856.

Senere ble Sir John Logan Campbell valgt til borgermester av Auckland. Han ble slått til ridder i 1902.

Cornwall Park[rediger | rediger kilde]

I 1901, under besøket fra hertugen og hertuginnen av Cornwall og York, donerte Logan Campbell området Cornwall Park til folket i New Zealand, og gav den sitt navn etter hertugen og hertuginnen. Logan Campbell døde den 22. juni 1912. Han er gravlagt på toppen av Aucklands kjente høyde, One Tree Hill i midten av Cornwall Park, som han selv hadde navngitt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]