John Lennon-muren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En del av John Lennon-muren, 2015
Portrett av John Lennon i rødt, John Lennon-muren 2015

John Lennon-muren var tidligere en vanlig mur i Praha, Tsjekkia, men siden 1980-tallet har folk fylt den med John Lennon-inspirert graffiti og sitater fra Beatles-sanger.

I 1988 var muren en kilde til irritasjon for det daværende kommunistregimet til Gustav Husak. Unge tsjekkere skrev klager på muren, og det kom til et sammenstøt mellom hundrevis av studenter og politi på Karlsbroen.

Bevegelsen disse studentene fulgte ble ironisk beskrevet som Lennonisme, og tsjekkiske myndigheter beskrev disse menneskene vekselsvis som alkoholikere, mentalt tilbakestående, sosiopater og agenter for vestlig kapitalisme.

Veggen gjennomgår kontinuerlig forandring, og originalportrettet av Lennon er tapt for lenge siden under flere lag av ny maling. Selv da muren ble overmalt av offentlige myndigheter, var den allerede dagen etter full av dikt og blomster.

WAR IS OVER! Skriv dine ønsker og tanker på Lennon-muren Foto: World WIde WIlson
Gatemusiker spiller Lennon

Muren skal symbolisere ungdomsidealer som kjærlighet og fred. Muren eies av Malteserordenen, som har tillatt graffiti. Den ligger på Velkopřevorské náměstí i Malá Strana.

I Paraplyrevolusjonen i 2014 i Hongkong, oppstod en lignende Lennon-mur langs trappen utenfor Hongkongs sentralstyrekontorer. Inspirert av originalen i Praha, postet mange tusen mennesker fargerike post-it notater som uttrykte demokratiske ønsker for Hongkong. Fem år senere, under anti-utleveringlovsprotestene i Hongkong i 2019, ble den samme muren igjen opprettet, med nye post-it-notater. Innen dager hadde dusinvis av Lennon-murer med post-it-notater «blomstret overalt» over hele Hongkong. Lennon-murer har også dukket opp utenfor Hongkong, i byene Toronto, Vancouver BC og Tokyo.

PEACE med autografen til John Lennon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]