Hopp til innhold

John Cotton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Cotton
Født4. des. 1585[1][2][3]Rediger på Wikidata
Derby
Død23. des. 1652[1][4][2]Rediger på Wikidata (67 år)
Boston
BeskjeftigelseTeolog, barnebokforfatter, forkynner, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedDerby School
Emmanuel College
Trinity College
EktefelleElizabeth Horrocks[5]
Sarah Hawkridge[5]
FarRoland Cotton, of Derby[6]
BarnMaria Cotton[5]
Seaborn Cotton[6][5]
John Cotton
NasjonalitetKongeriket England
Storbritannia[7]
GravlagtBoston
King's Chapel Burying Ground
Signatur
John Cottons signatur

John Cotton (født 4. desember 1585 i Derby i England, død 23. desember 1652 i Boston i Massachusetts) var en engelsk geistlig og teolog, og en av de fremste lederne i den første puritanergenerasjon i Ny-England.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Cottons far var advokat. Han ble sent til skole i Derby. Allerede som 13-åring begynte han som student ved Trinity College i Cambridge; senere studerte og underviste han ved Emmanuel College i samme by. I studietiden ble han sterkt preget av puritanismen.

I 1612 ble han vicar ved kirken St. Botolph i Boston i Lincolnshire. Han ble som prest der etterhvert en av de mest innflytelsesrike puritanske predikanter i hele England. Konflikten mellom puritanerne og den etablerte anglikanske kirke eskalerte etter utnevnelsen av William Laud til erkebiskop av Canterbury i 1633.

I 1632 ble Cotton innstevnet for retten på grunn av oppviflerske prekener. Han unndro seg en truende fordømmelse ved å stikke av og reise til kolonien i Massachusetts i Nord-Amerika som var blitt grunnlagt i 1630. Den 3. september 1633 ankom han Boston.

Virke i New England[rediger | rediger kilde]

Cotton ble ved siden av John Winthrop, Thomas Hooker og Thomas Shepard en av de mest innflytelsesrike embedsbærere i kolonien og hadde frem til sin død en vesentlig betydning både for New Englands religiøse og verdslige utvikling. Cotton forfektet en utpreget konservativ og streng puritanisme, og var i 1635 blant de viktigste i fordømmelsene først av Anne Hutchinson (som han til å begynne hadde forsvart), og så av Roger Williams.

Han var en av de best utdannede av samtidens puritanere og offentliggjorde et betraktelig antall teologiske traktater. Han katekisme fra 1646, Milk for Babes drawn out of the Breasts of both Testaments, var i bruk i flere tiår. Hans kirkehistoriske avhandling The Way of the Churches of Christ in New England (1645) er en av de viktigste kilder for den ny-engelske puritanisme. Han var den første amerikanske teolog som gikk inn for den såkalte føderalteologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/John-Cotton, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 6613937, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ oppført som Rev. John Cotton, Kindred Britain ID I6673, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c d Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]