John Cotton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Cotton
John.Cotton.cropped.jpg
Født4. desember 1585
Derby
Død23. desember 1652 (67 år)
Boston
Barn Maria Cotton
Utdannet ved Derby School, Emmanuel College
Beskjeftigelse Teolog, barnebokforfatter
NasjonalitetKongeriket England

John Cotton (født 4. desember 1585 i Derby i England, død 23. desember 1652 i Boston i Massachusetts) var en engelsk geistlig og teolog, og en av de fremste lederne i den første puritanergenerasjon i Ny-England.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Cottons far var advokat. Han ble sent til skole i Derby. Allered esom 13-åring begynte han som student ved Trinity College i Cambridge; senere studerte og underviste han ved Emmanuel College i samme by. I studietiden ble han sterkt preget av puritanismen.

I 1612 vle han vicar ved kirken St. Botolph i Boston i Lincolnshire. Han ble som prest der etterhvert en av de mest innflytelsesrike puritanske predikanter ihele England. Konflikten mellom puritanerne og den etablerte anglikanske kirke eskalerte etter utnevnelsen av William Laud til erkebiskop av Canterbury i 1633.

I 1632 ble Cotton innstevnet for retten på grunn av oppviflerske prekener. Han unndro seg en truende fordømmelse ved å stikke av og reise til kolonien i Massachusetts i Nordamerika som var blitt grunnlagt i 1630. Den 3. september 1633 ankom han Boston.

Virke i New England[rediger | rediger kilde]

Cotton ble ved siden av John Winthrop, Thomas Hooker og Thomas Shepard en av de mest innflytelsesrike embedsbærere i kolonien og hadde frem til sin død en vesentlig betydning både for New Englands religiøse og verdslige utvikling. Cotton forfektet en utpreget konservativ og streng puritanisme, og var i 1635 blant de viktigste i fordømmelsene først av Anne Hutchinson (som han til å begynne hadde forsvart), og så av Roger Williams.

Han var en av de best utdannede av samtidens puritanere og offentliggjorde et betraktelig antall teologiske traktater. Han katekisme fra 1646, Milk for Babes drawn out of the Breasts of both Testaments, var i bruk i flere tiår. Hans kirkehistoriske avhandling The Way of the Churches of Christ in New England (1645) er en av de viktigste kilder for den ny-engelske puritanisme. Han var den første amerikaniske teolog som gikk inn for den såkalte føderalteologi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]