John Ashbery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Ashbery, 2010

John Ashbery (født 28. juli 1927 i Rochester i New York) er en amerikansk poet og forfatter som har utgitt mer enn tjue bøker med dikt og har vunnet nesten samtlige av de største amerikanske prisene for poesi, inkludert Pulitzer-prisen i 1976 for poesi.

Fra midten av 1950-tallet mottok han et Fulbright Fellowship samtidig som han bodde i Frankrike. Han fungerte som kunst-redaktør for den europeiske utgaven av avisa New York Herald Tribune samtidig oversatte han amerikanske bøker til fransk og moderne fransk litteratur til engelsk.

I denne perioden bodde han sammen med den kjente franske poeten Pierre Martory. Etter hans hjemkomst til USA fortsatte han sin karrière som kunstkritiker for forskjellige magasiner i New York, samtidig som han jobbet i redaksjonen for ARTNews frem til han sluttet i 1972. Flere år senere, begynte han som redaktør i avisa Partisan Review der han arbeidet frem til 1980.

I 1963 ble Ashbery kjent med reklamemannen, poeten og kunstneren Andy Warhol. De møttes for første gang på en planlagt poesi-lesing ved Literary Theatre i New York.

Tidlig på 1970-tallet begynte Ashbery å undervise ved Brooklyn College. En av hans studenter var blant annet poeten John Yau. På 1980-tallet forflyttet han seg til Bard College hvor han ble professor i språk og litteratur, en posisjon han hadde fram til 2008 da han pensjonerte seg. Siden har han fortsatt å vinne flere priser for sin poesi.

Han er medlem av Akademiet av amerikanske poeter. Ashbery bor delvis i New York og delvis i sin leilighet i Hudson i New York som han deler med sin partner, David Kermani.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.