Johannes Vigdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannes Vigdal
Født15. mars 1851[1]Rediger på Wikidata
Død22. okt. 1929[1]Rediger på Wikidata (78 år)
NasjonalitetNorge

Johannes Hansen Vigdal (født 15. mars 1851, død 22. oktober 1929) var en norsk lærer, kirkesanger, gårdbruker og fjellfører. Han var fra gården Nedre Vigdal i Jostedalen i Luster i Sogn. Fra 1877 var han ansatt som lærer i Solvorn i Hafslo, også i Sogn. Han kjøpte et gårdsbruk på Valaker og drev dette ved siden av lærergjerningen.

I 1881 ble han spurt av den britiske fjellklatreren William Cecil Slingsby om han ville være med han som fjellfører. Vigdal skal da ha svart at han var villig til å følge Slingsby hvor det skulle være. Samme sommeren besteg de Knutsholstinden, Hellstugutinden og Mjølkedalstinden.

I de to neste tiårene var Vigdal en ledende fører i norske fjell. Mange briter som søkte jomfruelige fjell, hyret Vigdal til sine turer. Sammen med skotten Cecil W. Patchell gikk han mange nye ruter til talløse fjelltopper i Jotunheimen. Sommeren 1897 var Vigdal med på flere førstebestigninger på Sunnmøre, alle sammen med en eller to briter. Vigdal hadde ry på seg for å være en utmerket klippeklatrer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]